Plimbarile, sportul si exercitiile fizice va mentin in forma si va ajuta sa nu va imbolnaviti. Doctorii recomanda sa mergeti pe jos patru kilometri zilnic.
Ca sa va mentineti in forma si sa fiti sanatos, medicii recomanda cat mai multa miscare. Sedentarismul si inactivitatea va imbolnavesc. Doctorii spun ca lipsa actiunii fizice duce, in cele din urma, la o "cadere a organismului".
"Miscarea este esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos, pentru echilibrarea tensiunii arteriale, pentru scaderea grasimilor din sange, pentru reducerea glicemiei pentru persoanele cu diabet zaharat, pentru dezvoltarea aparatului cardiovascular. Este extrem de importanta pentru reducerea greutatii corporale la persoanele supraponderale sau obeze. Miscarea este fundamentala pentru echilibrarea balantei energetice", spune Tiberiu Mogos, medic primar in diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu" din Bucuresti.
Practic, cu cat exista un consum mai bun de energie, cu atat organismul este mai sanatos. "Din acest motiv, 30 de minute de aerobic, de mers pe jos in ritm rapid, de exemplu, sunt indicate oricui", spune Simona Tivadar, medic primar in diabet si boli de nutritie la Spitalul Municipal Bucuresti.
Alegeti sa urcati pe scari
Multe persoane se plang ca n-au unde si cum sa faca miscare. Medicii nu sunt de acord cu aceste scuze puerile. "Miscare se poate face si la domiciliu – genuflexiuni, abdomene, tot felul de exercitii. si daca stati la bloc, urcati zece etaje pe jos, nu cu liftul!", mai spune Tiberiu Mogos. Celor care lucreaza de dimineata pana seara si se scuza ca "sunt prinsi" si n-au timp, medicul le recomanda sa se miste la serviciu. "O astfel de persoana, daca are de spus ceva cuiva din firma, sa nu-i dea telefon pe interior, ci sa se duca pana la el la birou. Daca trebuie sa dea o hartie cuiva, sa nu-l cheme pe respectivul, ci sa se duca la el sa i-o duca. Orice fel de miscare ajuta!", indeamna Tiberiu Mogos.
Inotul, exceptional
Mersul pe jos este recomandat de toti doctorii. Cristian Oana, medic de familie la Societatea Civila Medicala "Sf. Mina", spune ca o plimbare de patru kilometri pe zi este ideala, dar este buna si una de doi kilometri. "Recomand plimbarea, nu alergarea, nu saritul. Suntem oameni, nu cai si nici canguri", explica medicul.
El spune ca practicarea sporturilor dinamice – baschet, fotbal dezvolta foarte multe grupe musculare, simtul de echilibru, capacitatea de pompare a inimii si ajuta la respiratie. Nu in ultimul rand, accentueaza Cristian Oana, sportul dezvolta caracterul, dorinta de lupta, de castig. "Eu ma opun cat pot sportului de la sala de fitness. Daca ti-ai rupt piciorul si ai nevoie de recuperare, da, inteleg sa mergi la sala, insa pentru a te dezvolta armonios sporturile dinamice sunt cheia. Inotul este exceptional. Numai faptul ca intri in bazinul cu apa creste metabolismul, arderile interne cu 40%. Daca te mai si misti, se dubleaza arderile", este de parere Cristian Oana.
Pentru persoanele in varsta, care nu pot face astfel de sporturi, ideala este plimbarea pe jos.
» Educati-va vointa
Exercitiile fizice trebuie sa reprezinte o prioritate a fiecarei dimineti, asa ca respectati programul pe care vi l-ati propus. Nu va cautati scuze. Daca v-ar fi mai usor sa faceti aceste exercitii impreuna cu cineva, luati-va un partener de echipa, de preferat din cadrul familiei. In felul acesta ii invatati si pe membrii familiei, in special pe copii, cu miscarea. Notati-va realizarile. Scrieti in jurnal, in carnetel, pe e-mail sau pe blog cati kilometri ati parcurs astazi sau ce exercitii noi ati mai facut. Laudati-va cu programul dumneavoastra de sport si incercati sa cooptati cat mai multi prieteni in aceasta miscare. Alegeti un sport pe care v-ar placea sa-l practicati. Ganditi-va ca acesta este un mod de socializare placut, un prilej de a va vedea cu amicii, pe terenul de tenis sau la piscina. si o intrecere cu bicicletele sau cu rolele suna bine, mai ales daca are loc in echipa. Cumparati-va ceva, drept recompensa, pentru activitatea sportiva zilnica. Gina Gheoca, psiholog