Îmbătrânirea mentală depinde mai mult de stilul de viaţă decât de factorii genetici, arată un studiu publicat în revista Nature.
Cercetătorii au descoperit că factorii genetici influenţează coeficientul de inteligenţă în proporţie de doar 24%, relatează huffingtonpost.co.uk.
Studiul longitudinal a fost condus de către echipe de cercetători din Marea Britanie şi Australia şi a combinat analiza ADN-ului cu datele personale ale celor 2000 de participanţi care au rezolvat teste de inteligenţă la vârsta de 11 ani, apoi la 65 şi la 79 de ani.
Cercetătorii au studiat peste 500 de mii de indicatori genetici şi au descoperit faptul că majoritatea genelor care influenţează inteligenţa în copilărie au efecte similare şi la bătrâneţe.
Profesorul Ian Deary de la Universitatea din Edinburgh a declarat, conform Associated Press: „Până acum, nu am putut estima gradul în care diferenţele genetice influenţează modificarea nivelului de inteligenţă pe parcursul vieţii”, a declarat cercetătorul.
Co-autorul studiului, profesorul australian Peter Visscher de la Universitatea din Queensland, a declarat: „Datele unice şi noile tehnologii de studiere a genomului, combinate cu noile metode de analiză, ne-au permis să răspundem la câteva întrebări care au persistat în lumea ştiinţei. Rezultatele demonstrază importanţa mediului înconjurător în păstrarea clarităţii minţii noastre”.
„Cercetarea subliniază importanţa stilului de viaţă şi a altor factori externi pentru păstrarea aptitudinilor noastre mentale pe parcursul vieţii. În continuare, trebuie să aflăm care sunt factorii legaţi de mediul înconjurător şi de stilul de viaţă care au cea mai mare importanţă pentru sănătatea noastră mentală”, a declarat profesorul James Goodwin din cadrul organizaţiei caritabile Age UK, care a finanţat studiul şi care a făcut următoarele recomandări pentru a întârzia îmbătrânirea mentală:
Dietă mediteraneană
Încearcaţi o dietă meditereaneană cu multe fructe şi legume, uleiuri vegetale, cereale integrale, peşte, nuci, fasole, şi evitaţi grăsimile animale, lactatele cu o mare canitate de grăsime şi carnea macră. O astfel de dietă este foarte sănătoasă pentru inimă şi reduce riscul de apariţie a Alzheimer-ului, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Dietetice britanice, Sian Porter.
Fă gimnastică în fiecare zi
Exerciţiile fizice zilnice îmbunătăţesc flexibilitatea, postura şi circulaţia sângelui.
Renunţă la sare
Excesul de sare creşte riscul apariţiei hipertensiunii arteriale şi a accidentelor vasculare cerebrale.
O atitudine pozitivă
Cercetările au demonstrat faptul că persoanele în vârstă care au o atitudine pozitivă faţă de îmbătrânire tind să fie mai sănătoase şi să trăiască mai mult decât cele care au tendinţa de a vedea doar aspectele negative ale existenţei.
Nu renunţa la somn
Somnul de bună calitate reduce riscul apariţiei depresiei şi îmbunătăţeşte funcţionarea inimii.