1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăGDPRHomosexualitatea este cauzată de o substanţă chimică din creier?

Homosexualitatea este cauzată de o substanţă chimică din creier?

Un nou studiu făcut pe şoareci arată că dorinţa acestora de a se împerechea cu reprezentanţii aceluiaşi sex sau cu o femelă este determinată de o substanţă chimică din creier numită serotonină. Oamenii de ştiinţă americani spun că noul studiu a demonstrat că preferinţele sexuale a mamiferelor sunt guvernate de neurotransmiţători, informează LiveScience.

Serotonina reglează comportamentul sexual (erecţia, ejacularea si orgasmul) atât la şoareci cât şi la oameni, dar un nivel ridicat al  substanţei poate atenua activitatea sexuală. De exemplu antidepresivele care măresc cantitatea de serotonină din creier uneori micşorează apetitul sexual.

Neurologul Yi Rao de la Universitatea Peking şi colaboratorii săi au arătat că serotonina influenţează decizia unui bărbat de a curta o femeie sau un alt bărbat.  Astfel, Rao şi echipa sa au modificat genetic şoarecii de gen masculin, astfel incât acestia nu mai produceau  serotonină. In urma acestor modificari soarecii nu mai erau interesaţi de disponibilitatea sexuală a femelelor. În schimb ei s-au împerecheat cu alţi masculi pe care i-au asaltat cu melodii de dragoste mai frecvent decât în mod obişnuit. De obicei, masculi emit astfel de sunete atunci când întâlnesc femele pentru a le face mai receptive pentru împerechere.

În timp ce masculii care aveau în creier serotonină au preferat să se împerecheze cu femele, aproape jumătate din cei fără substanţă au preferat partenerii de acelaşi sex înaintea femelelor.  Când soareci au fost injectaţi cu o substanţă care le-a refăcut nivelele neurotransmiţătorilor, acestia s-au împerecheat mai mult cu femele decât cu masculi. Dar un nivel ridicat de serotonină reduce numărul de interacţiuni sexuale, ceea ce sugerează că substanţa trebuie să rămână la un anumit nivel pentru a se favoriza un comportament heterosexual.

„Studiul nostru a ridicat o întrebare, şi anume dacă serotonina are un rol în preferinţele sexuale şi la alte animale„, au scris autorii lucrării.

Co-autorul lucrării, neurologul Zhou-Feng Chen de la Universitatea din Washington a atras atenţia asupra faptului că nu se pot trage concluzii pripite asupra influenţei acestui neurotransmiţător asupta orietărilor sexuale la oameni.  De aceeaşi părere este şi Elaine Hul, un expert în comportamentul sexual al şoarecilor care spune însă că rezultatele studiului ar putea avea „implicaţii pentru homosexualitatea sau bisexualitatea la oamenii.”

 

Cele mai citite

Papa Francisc a făcut un apel pentru investigarea acuzațiilor de genocid în Gaza

Papa Francisc a făcut un apel pentru investigarea acuzațiilor de genocid în Gaza, marcând una dintre cele mai puternice poziții critice ale sale cu...

Papa Francisc a făcut un apel pentru investigarea acuzațiilor de genocid în Gaza

Papa Francisc a făcut un apel pentru investigarea acuzațiilor de genocid în Gaza, marcând una dintre cele mai puternice poziții critice ale sale cu...

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...
Ultima oră
Pe aceeași temă