O substanţă extrasă din ciuperci l-a ajutat pe un psiholog canadian bolnav de cancer să-şi revină din depresia pe care i-au provocat-o şedinţele de chimioterapie.
Ca psiholog ieşit la pensie, Clark Martin cunoştea toate tratamentele tradiţionale pentru depresie, dar nici unul nu l-a ajutat să depăşească perioada dificilă când făcea chimioterapie pentru a se vindeca de cancer pulmonar. Şedinţele de terapie şi consiliere păreau inutile, medicamentele antidepresive nu aveau nici un efect, până când, la vârsta de 65 de ani, Martin a avut parte de prima sa experienţă psihedelică, relatează „The New York Times”.
El a participat la un experiment realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore pentru a identifica efectele psilocibinei, un ingredient psihoactiv găsit în anumite ciuperci. Oamenii de ştiinţă iau în considerare utilizarea medicamentelor halucinogene în tratamentul bolilor psihice, deşi acesta era un subiect tabu. După ce a luat halucinogenele, Martin şi-a pus căştile şi s-a lungit pe o canapea, ascultând muzica lui preferată. „Dintr-o dată, totul a început să se evapore”, îşi aminteşte el. „Mă simţeam ca şi cum aş fi căzut dintr-o barcă în mijlocul oceanului, iar barca a dispărut. Apoi apa a început să se evapore şi până la urmă am dispărut chiar şi eu.”
Astăzi, după aproape un an, Martin crede că acesta a fost unul dintre cele mai importante momente din viaţa lui şi este sigur că acea experienţă l-a ajutat să iasă din depresie şi să‑şi îmbunătăţească relaţiile cu familia şi prietenii. Cercetători din toată lumea s-au reunit săptămâna aceasta în oraşul San Jose din California la cea mai mare conferinţă ştiinţifică despre drogurile psihedelice organizată în SUA în ultimele decenii.
Creierul reacţionează ca în faţa unei revelaţii
Cercetătorii sunt intrigaţi de similarităţile dintre experienţele psihedelice şi revelaţiile înregistrate în decursul istoriei de gânditorii antici şi oamenii sfinţi care astfel au descoperit adevărul despre viaţă. Asemănările au fost sesizate în studiile imagistice neuronale efectuate de cercetători elveţieni şi în experimente conduse de Roland Griffiths, profesor de biologie comportamentală la Johns Hopkins. „Experienţele participanţilor sunt asemănătoare cu stările călugărilor care au avut revelaţii religioase, de aceea pacienţii îşi schimbă viziunea asupra vieţii după ce participă la experiment. Ei înţeleg şi acceptă caracteristica principală a vieţii: schimbarea permanentă”, spune Griffiths.
În 2008, unul dintre primele studii realizate de doctorul Griffiths, în care au fost implicate 36 de persoane fără probleme fizice sau emoţionale serioase, a demonstrat că psilocibina poate determina o experienţă spirituală profundă, cu efecte pozitive de durată. Următoarele cercetări au confirmat că halucinogenele îmbunătăţesc starea de spirit. Din 2008, doctorul Griffiths îi tratează cu psilocibină pe bolnavii de cancer precum Clark Martin, psihologul pensionat din Vancouver. Psihiatrul Charles S. Grob a descris psilocibina drept indispensabilă în tratamentul pacienţilor cu boli letale pentru a depăşi teama, panica şi depresia. Martin a povestit că în timpul experimentului s-a eliberat de toate grijile şi temerile sale şi s-a concentrat doar asupra părţilor pozitive din viaţa lui. „Am putut să vizualizez toate lucrurile bune care s-ar întâmpla dacă aş fi optimist şi le-aş împărtăşi entuziasmul meu oamenilor din jur. Mi-am amintit de prima iubire, de colegii din liceu şi prietenii din copilărie, iar amintirile m-au bucurat”, spune Martin.