Liderul de grup al deputaţilor minorităţilor, Varujan Pambuccian, a spus luni că deficitul la asigurările de sănătate ar putea fi acoperit fie prin perceperea contribuţiilor de la cei care nu contribuie actualmente, fie prin perceperea CAS de la pensionarii cu pensie mai mică de 1000 de lei.
La finele întâlnirii grupului deputaţilor minorităţilor naţionale cu miniştrii Muncii şi Finanţelor, Varujan Pambuccian a afirmat că deficitul pentru CAS poate fi limitat prin creşterea numărului de contributori, existând în acest sens două variante pe care Guvernul le supune atenţiei partenerilor din coaliţiei. „Sunt două variante mari şi late: ori contribuţii de la cei care nu contribuie şi nu sunt pensionari, ori contribuţii de la pensionarii cu pensie sub 1000 de lei. Nu sunt alte alte variante, trebuie să acoperi 1,4 miliarde”, a declarat Pambuccian.
Acesta consideră că deficitul CAS este în continuare ridicat din cauza faptului că există un număr mare de persoane care nu contribuie la asigurările de sănătate. „Avem 850.000 de oameni care nu contribuie, dar beneficiază. Şi nu sunt pensionari. Este o mare problemă asta”, a mai spus liderul de grup al minorităţilor.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că există propunerea de aplicare a CAS-ului de 5,5% pentru toate veniturile peste 740 de lei, discuţiile pe această temă fiind deschise încă de pe vremea guvernării PDL-PSD, însă până acum nimeni „nu a avut curaj” să iniţieze proiectul.
Kelemen a fost întrebat dacă în discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu din şedinţa de luni a coaliţiei şeful statului a propus aplicarea cotei de 5,5% pentru CAS la toate veniturilor peste 740 de lei, liderul UDMR spunând că există această propunere, dar nu a venit „numai din partea preşedintelui”. „Trebuie să-l întrebaţi pe preşedinte sau pe domnul Turcan, dar există astfel de propuneri, nu numai din partea preşedintelui. Eu cred că orice venit trebuie impozitat şi în ceea ce priveşte Casa de Asigurări de Sănătate. (…) Trebuie gândită foarte serios o alternativă privind exceptaţii”, a spus Kelemen, dând ca exemplu veteranii şi revoluţionarii, care „nu plătesc niciun leu”.
El a afirmat că aceste discuţii nu sunt noi, datând încă de pe vremea guvernării PDL-PSD. „Discuţiile sunt de foarte mult timp, dar nimeni nu a avut curaj. Şi anul trecut s-a discutat când era PSD la guvernare cu PDL, dar nimeni nu a avut curaj să facă o iniţiativă”, a spus Kelemen.
Liderul UDMR a mai spus că încă nu s-a luat o decizie în acest sens, variantele urmând a fi analizate şi făcute calculele.