Mamicile care s-au saturat de senzatia de greata care insoteste de cele mai multe ori primele saptamani de sarcina vor suporta acest incovenient cu mai mult stoicism stiind ca exista o corelatie intre acest fenomen si intensitatea lui, pe de o parte, si coeficientul de inteligenta al copilului care se va naste.
Revista britanica New Scientist relateaza ca Irena Nulman si colegii sai cercetatori de la un spital de pediatrie din Toronto, Canada, au contactat 120 de femei care, cu ani in urma, au dat telefon la un numar special, la care stiau ca vor obtine informatii despre greata si varsaturile de la inceputul sarcinii. A reiesit ca 30 dintre aceste femei au dat telefon la acel numar doar pentru a se informa, dar nu au suferit de greata. Celelalte 90 de femei, care s-au lovit de aceasta problema, au fost rugate sa etsimeze, din memorie, intensitatea senzatiei de greata. In paralel, copiilor (cu varste intre 3 si 7 ani) nascuti de aceste femei li s-au facut teste de inteligenta. A reiesit ca exista o corelatie statistica intre greata si vomatul din timpul sarcinii – si un IQ mai ridicat. Mai mult, a reiesit ca intensitatea vomatului este, in mare, direct proportionala cu IQ-ul copiilor.
Se crede ca greata care strica diminetile multor femei insarcinate este o reactie la doi hormoni (gonadotropina chorionica umana si thyroxina), secretati in cantitati neobisnuit de mari in timpul sarcinii, in scopul mentinerii starii de sanatate a placentei. Ipoteza Irenei Nulman este urmatoarea: acesti hormoni, prezenti in cantitate mai mare in organismul gravidelor afectate de greata, s-ar putea sa apere creierul in curs de dezvoltare al fatului.
Cercetatorii canadieni au mai constatat ca femeile care si-au tratat greata cu ajutorul unui medicament numit Dicletin nu au influentat negativ IQ-ul copiilor