2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăGDPRGhid practic pentru siguranța familiei tale. Cum îți controlezi casa cu ajutorul...

Ghid practic pentru siguranța familiei tale. Cum îți controlezi casa cu ajutorul telefonului mobil

În anul 2014, în lume erau instalate peste 245 de milioane de camere de supraveghere, în peste 200 de domenii și sectoare de activitate, dar și în locuințele oamenilor. Cele mai multe dintre ele, sunt camere analogice, aproximativ 20% sunt camere de rețea, iar în jur de 2% sunt camere HD, conform unui studiu efectuat de compania IHS Technology. 

Tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, iar gadget-urile si sistemele video de supraveghere sunt din ce în ce mai performante. Spre exemplu, pe piață există sisteme de securitate care permit proprietarului unei case să vadă pe telefonul mobil, în timp real, hoțul care pătrunde în locuință.

Tehnologia îți permite să vorbești cu hoțul

Modul de funcționare al unui astfel de sistem este simplu, dar inovator: atunci când alarma se declanșează, sistemul se conectează la o aplicație a telefonului mobil, cu ajutorul căruia poți să comunici cu hoțul și să-l auzi dacă îți răspunde.

Deși acest sistem de supraveghere poate să pară ciudat la prima vedere, el poate fi folosit pentru supravegherea copiilor sau a batrânilor atunci când nu ești acasă.

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi o camera de supraveghere

În magazinul online spy-shop.ro, camerele de supraveghere sunt mult mai ieftine decât ne-am aștepta, însă trebuie să știi câteva lucruri foarte importante atunci când dorești să achiziționezi o astfel de cameră.

Rezoluția camerelor de supraveghere se măsoară în LTV („linii TV”) și poate fi cuprinsă între 420 LTV și 1200 LTV. Cu cât cifra este mai mare, cu atât imaginea este mai clară. Camerele digitale au, în majoritatea cazurilor, rezoluții cuprinse între 1 și 6 Mp, însă pe piață există și camere cu o rezoluție mai mare, care oferă imagini de foarte bună calitate.

Distanța focală este distanța de la planul de focalizare până la centrul optic al obiectivului. Astfel, o distanță focală mică oferă detalii asupra obiectelor din apropiere, în timp ce o distanță focală mare te ajută să vezi în detaliu obiectele aflate la depărtare. Specialiștii în camere de supraveghere recomandă distanțele focale cuprinse între 8 și 12 mm pentru obiectele îndepărtate și distanțele focale de 2,8 mm pentru apropiere.

Senzorul infraroșu al camerei îți permite să captezi imagini pe timp de noapte, iar camerele digitale sunt echipate, de cele mai multe ori, cu un astfel de filtru, care-ți permite să vezi imagini de noapte în alb-negru.

Ce funcții trebuie să aibă o cameră performantă

WDR („Wide Dynamic Range”) este o tehnologie încorporată în camerele de tipul CCTV pentru a echilibra imaginile video care au o gamă dinamică mare. O astfel de funcție este foarte utilă atunci când camera este amplasată în interiorul unei încăperi și este îndreptată spre o fereastră.

AES („Auto Electronic Shutter”) este utilizată atunci când instalezi o lentilă iris manuală sau fixă. Viteza de expunere răspunde la cantitatea de lumină, iar funcția compensează schimbările moderate de luminozitate a spațiului în care camera este amplasată.

ATW („Automatic  Tracing White”) ajustează automat balansul de alb al camerei pentru a se adapta la schimbările bruște de intensitate a luminii, fără să existe momente de „orbire”.

BLC („Back Light Compensation”) este o funcție utilizată pentru imaginile în care sursa de lumină se află în spatele subiectului care prezintă interes. Cu o astfel de funcție, subiectul nu mai este doar o „umbră„ neagră, ci este expus în mod adecvat în prim-plan.

HLC („High Light Compensation”) găsește cel mai luminos punct din imagine și îl înlocuiește cu un fel de mască de culoare, pentru a reduce pata albă și neclară din jurul sursei de lumină și a elimina efectul de „orbire”.

 

Cele mai citite

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...

Victoria lui Trump aduce un boom de vânzări pentru producătorii chinezi de mărfuri comerciale

Deși al doilea mandat al președintelui Donald Trump este privit ca o provocare pentru economia bazată pe exporturi a Chinei, un sector beneficiază de...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...
Ultima oră
Pe aceeași temă