Uită de dietele drastice şi complicate, pentru că soluţia pierderii în greutate poate fi mult mai simplă. Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care ne face să tânjim după alimentele dulci şi grase. Mai mult chiar, kilogramele în plus sunt cauzate de stres, potrivit Daily Mail.
Gena care „te face să te simţi bine când mănânci” are legătură şi cu diabetul de tip 2, acea formă a bolii care apare, de obicei, la vârsta a doua şi este asociată cu obezitatea.
Cercetătorii speră ca studierea acestei gene să conducă la găsirea unor leacuri ale acestui tip de diabet precum şi la pierderea în greutate.
Pe de altă parte, mai mult timp pentru relaxare ne poate face mult bine.
Cercetătorul Alon Chen încearcă să afle de ce dau oamenii iama în cutia cu dulciuri atunci când sunt sub presiune atât acasă, cât şi la serviciu. În studiile efectuate pe şoareci, el localizează o genă care elimină în momentele de stres o proteină numită Ucn3. Produsă în creier, această proteină are efecte profunde asupra întregului corp şi afectează organe precum inima, muşchii, ficatul şi pancreasul. Aceasta accelerează pofta de mâncare şi afectează modul în care ne simţim, precum şi modul în care organismul utilizează insulina, un hormon esenţial în transformarea zahărului în energie. Şoarecii care au fost făcuţi să elimine mai multe proteine Ucn3 decât de obicei au început să prezinte primele simptome de diabet zaharat, raportează jurnalul Lucrări ale Academiei Naţionale de Ştiinţe. Ucn3 pare să declanşeze o preferinţă pentru alimente dulci şi grase, care furnizează corpului şi creierului mai mult „combustibil” atunci când suntem foarte stresaţi.
Atunci când organismul este în mod constant afectat de stres, putem deveni graşi şi bolnavi. Dr. Chen, de la Institutul Weizmann din Israel, a declarat că „stresul este bun atunci când trebuie să rezolvăm o situaţie complicată, ca atunci când ne-am întâlni cu un leu.” Metabolismul se va schimba, consumul excesiv de zaharuri şi glucoză se va îndrepta către muşchi, care te vot ajuta să scapi de leu. Dar răspunsul la stres trebuie să fie un sistem bine reglementat. Genele trebuie să acţioneze la momentul potrivit. În cazul în care nu funcţionează în mod corespunzător pot duce la tulburări psihice şi metabolice”, spune cercetătorul.
Tratamenul pentru gena „mâncării de plăcere” proteina Ucn3 poate ajuta la prevenirea diabetului şi menţinerea în formă a corpului. O lucrare anterioară a cercetătorilor britanici a arătat că aproape două treimi din populaţia Marii Britanii poartă şi altfel de gene de tip junk food, ceea ce îi face să tânjească după alimente dulci şi grase. Cei care au un defect genetic mănâncă cu 100 de calorii mai mult la fiecare masă, echivalentul unui Kit Kat sau a unei pungi de Wotsits. De-a lungul unei săptămâni, cantităţile se ridică la 2100 calorii.
Investigaţiile, efectuate de cercetătorii de la Univeristatea Dundee din Scoţia, explică de ce unor oameni le este greu să se abţină de la mâncarea de tip fast-food şi de ce unele diete nu au succes. Britanicii sunt, de asemenea, populaţia cea mai dependentă de junk food, îi bat chiar şi pe americani în pofta lor pentru gustări ce conţin grăsimi şi zahăr. Cifrele arată că un adult din această ţară mănâncă puţin peste 3 porţii de fructe şi legume pe zi şi va lua peste 22.000 mese gata preparate, sandvişuri şi gustări dulci într-o viaţă, adică aproape una pe zi.