2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăGDPRFemeile care au copii mai târziu sunt mai predispuse la depresia postnatală

Femeile care au copii mai târziu sunt mai predispuse la depresia postnatală

Un studiu a arătat ca femeile mai în vârstă care devin mame tind să se pregătească excesiv pentru venirea pe lume a copilului lor şi se impacientează atunci când lucrurile nu decurg conform planului. 

În Marea Britanie, numărul femeilor care devin mame abia după ce obţin o situaţie financiară stabilă creşte progresiv. 

Există nişte indicii care arată că femeile în vârstă care devin mame pentru prima oară sunt mai vulnerabile la depresia post-natală pentru că sunt obişnuite să deţină controlul asupra propriilor vieţi: au avut parte de o educaţie desăvârşită şi şi-au construit o carieră înainte de a avea copii”, explică cercetătoarea norvegiană Silje Marie Haga, de la Universitatea din Oslo. 

“Dar nu poţi controla un copil; dimpotrivă, trebuie să fii extrem de flexibil. Mai multe dintre femeile pe care le-am intervievat au recunoscut că acest lucru le-a făcut să se simtă foarte dezamăgite atunci când lucrurile nu le ieşeau precum plănuiseră’’, adaugă cercetătoarea. 

Conform Oficiului de Statistici Naţionale din Marea Britanie, în 2009 s-au născut 26.976 de copii cu mame care aveau peste 40 de ani, pe când în 1998 numărul acestora era de 9.336.

Un studiu recent arată că din 350 de femei care au devenit mame de curând, 16.5% susţin că au suferit de depresie postnatală vreme de 6 luni. Dintre acestea, 12 femei care au născut pentru prima oară au fost intervievate în detaliu.

Cercetătoarea norvegiană susţine că interviurile au relevat o serie de factori de risc, în afară de cei biologici.

“Nu numai nevoia de control poate cauza o depresie, ci mai degrabă încercarea eşuată de a te ridica la anumite aşteptări’’, a declarat ea. În completare, Haga spune: “Dimpotrivă, mamele care se poartă cât mai natural şi mai relaxat, fără a avea anumite aşteptări, sunt cele care reuşesc să depăşească problemele ce se ivesc pe parcurs’.’ 

Una dintre mame susţine că a suferit deoarece a fost nevoită să suporte o cezariană pe care nu o plănuise. “Nu acesta este modul în care voiam să nasc. Am fost atât de obosită şi dezamăgită, atât de tristă. Nu am fost în stare să îmi aduc pe lume copilul, altcineva a trebuit s-o facă în locul meu”, a declarat ea. Studiul a arătat că femeile care simt nevoia de a se afla tot timpul în control sunt cele care doresc cel mai mult să nască pe cale naturală. 

Cercetătoarea susţine că noile mămici au nevoie atât de un sprijin practic din partea partenerilor, cât şi de unul emoţional. În cele mai multe cazuri, la doar 2-3 zile după naştere, proaspetele mămici sunt copleşite de stări de tristeţe şi plâng fără motiv. Câteodată acest lucru poate dura şi o săptămână, dar dacă depăşeşte acest termen, atunci se poate vorbi despre o depresie post-natală. Aceasta se manifestă prin tristeţe, oboseală, probleme cu somnul şi sentimente de neajutorare. Femeile care suferă de depresie postnatală evită de cele mai multe ori să ceară ajutor deoarece ele cred că depresia încă este privită ca un stigmat.

Cercetătoarea Silje Marie Haga a creat un centru de sănătate mentală în Norvegia unde sunt supravegheate femeile insărcinate şi proaspetele mămici încă din primele săptămâni de sarcină, până la 6 luni după naştere. Ea speră că programul va sprijini femeile în această perioadă delicată şi că va preveni depresia postnatală.

Cele mai citite

Parlamentul României alocă peste 3 milioane de lei pentru asigurări auto și mentenanța sălilor de plen

Modalitatea de atribuire a contractelor de achiziții publice este prin licitație deschisă, online Cele două camere ale Parlamentului României au anunțat achiziții importante pentru servicii...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă