Principalii zece factori de risc, dintre care cei mai importanţi sunt hipertensiunea şi fumatul, se află la originea producerii a 90% din totalul cazurilor de accidente vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu publicat de revista medicală The Lancet, informează AFP monitorizată de Mediafax.
Studiul Interstroke, prezentat în cadrul Congresului mondial de cardiologie din Beijing, a fost efectuat pe un eşantion de 6.000 de persoane din 22 de ţări, în perioada 2007 – 2010. Jumătate dintre voluntari erau pacienţi care au suferit cel puţin un accident vascular cerebral.
Autorii studiului susţin că au identificat zece factori de risc asociaţi, de o manieră semnificativă, cu declanşarea acestui tip de accidente: presiunea arterială ridicată (mai mare de 160/90 mm Hg), fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar, sedentarismul, absorbţia lipidelor, diabetul, consumul excesiv de alcool, stresul şi depresia, dar şi tulburările cardiace.
Împreună, aceşti factori reprezintă 90% din riscul total de producere a cazurilor de AVC. Toţi aceşti factori sunt asociaţi de o manieră semnificativă cu AVC-ul de tip ischemic, cel mai des întâlnit (80% din totalul cazurilor de AVC), produs de blocarea unui vas de sânge la nivelul creierului. Pentru AVC-ul de origine hemoragică (declanşat atunci când un vas sangvin se sparge), factorii de risc semnificativi sunt hipertensiunea, fumatul, obezitatea abdominală, regimul alimentar şi consumul excesiv de alcool.
Hipertensiunea a fost asociată cu o treime din riscul global de AVC, iar persoanele suferind de hipertensiune sunt de două ori şi jumătate mai expuse în faţa acestui risc, comparativ cu persoanele având o tensiune arterială considerată normală.
La rândul lor, fumătorii sunt de două ori mai expuşi în faţa riscului de AVC, comparativ cu nefumătorii, iar fumatul a fost asociat cu producerea a 20% din totalul cazurilor de AVC.
Studiul Interstroke a fost coordonat de medicul Salim Yusuf de la Universitatea McMaster din oraşul canadian Hamilton.