Confucius, un filosof chinez zicea: „Alege-ţi o meserie care să îţi placă şi nu va mai trebui să munceşti nicio zi din viaţa ta”. Un proverb cât se poate de adevărat, ţinând cont de cele 8 ore pe zi petrecute la serviciu. Suntem adesea prinşi la un loc de muncă pe care nu ni-l dorim din diferite motive, dar vestea bună este că poţi schimba ceva. Cum?
Descoperă-te!
Fiecare dintre noi este înzestrat cu anumite competenţe sau aptitudini şi, mai presus, fiecare dintre noi are o pasiune sau un hobby. Este important să te descoperi, să analizezi şi să pui în practică lucrurile care îţi fac plăcere şi pe care le poţi fructifica. Îţi sunt cunoscute gândurile de genul: „Nu pot scoate bani din asta”, „Nu are rost să încerc”, „Nu sunt suficient de bun/ă”? Dacă da, primul pas pe care poţi să îl faci este să elimini „nu” din viaţa ta şi să începi să vezi părţile pozitive. În plus, nu uita să te informezi. Internetul ne stă la dispoziţie pentru orice am dori să aflăm.
Stabileşte-ţi obiective
Dacă vrei cu adevărat să faci o schimbare, ai nevoie de obiective specifice şi clare. Aceste obiective sunt ghidul tău către succes. Ele ar trebui să răspundă la întrebările: „În cât timp?”, „În ce măsură?”, „Care sunt paşii care mă duc la îndeplinirea obiectivului?”. Pentru a-ţi menţine motivaţia, scrie-ţi obiectivele pe o foaie colorată şi lipeşte foaia într-un loc în care o vezi permanent sau inaugurează-ţi un caieţel în care îţi notezi fiecare provocare.
Ieşi din zona ta de confort!
Confortul este duşmanul succesului tău profesional. Încearcă să nu te complaci într-o situaţie în care nu eşti mulţumită. Adesea facem greşeala asta, deoarece ne este frică să riscăm, ne este frică de ceva nou şi imprevizibil. Ştii vorba aia „dacă nu rişti, nu câştigi?”. Impedimentele sunt doar cele pe care ţi le impui tu!
Depăşeşte-ţi limitele!
Este bine să îţi autoevaluezi nivelul la care te afli şi să îţi impui să faci mereu mai mult. De asemenea, creează-ţi experienţe noi. Acestea te vor ajuta la stimularea creativităţii, la acumularea unor noi perspective care te pot ajuta în viziunea de asamblu. Întotdeauna încearcă să fii cu un pas înainte, făcând un pic mai mult decât ţi s-a cerut sau ţi-ai propus.
Ai grijă de timpul tău!
Am o veste proastă! Va trebui să înveţi să zici „nu”. Timpul este preţios şi trebuie folosit la capacitatea lui maximă. Va trebui să înveţi să îţi prioritizezi timpul în favoarea ta, astfel că vei avea situaţii în care va trebui să refuzi prietenii sau familia pentru a-ţi putea îndeplini obiectivul. Oamenii de succes se asigură să petreacă timp minim pe sarcini care nu contribuie la scopul lor. În aceeaşi ordine de idei, dacă ai de îndeplinit un lucru, închide-ţi telefonul, încuie uşa, izolează-te de factorii perturbatori şi apucă-te de treabă!
În final totul se rezumă la dorinţa de a schimba ceva şi la disponibilitatea pe care o acorzi viselor tale şi pasiunilor. Este important să ne schimbăm modul de a gândi înainte de a ne înhăma la drumul către succes!