Acestea sunt statisticile cu care se deschid lucrarile editiei 2010 a Congresului national de diabet care se desfasoara la Sibiu intre 26 si 29 mai. Peste 500 de specialişti din România şi străinătate vor dezbate teme legate in principal de diabet, dar vor avea loc şi prezentări de produse medicale si lansări de carte.
„În prezent, diabetul afectează un număr estimat la 246 milioane de oameni din toată lumea, dintre care aproximativ 48 de milioane în Europa. În viitor ne vom confrunta cu o adevarată epidemie”, spune doctorul Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
În România, aproximativ 1,25 de milioane de oameni, suferă de diabet, dar doar 481.000 sunt luaţi în evidenţă de Casa naţională a asigurărilor de sănătate, potrivit datelor CNAS. În plus, 30% dintre persoanele care suferă de diabet nu sunt diagnosticate. „Creşterea glicemiei nu doare de aceea foarte mulţi pacienţi cu diabet sunt diagnosticaţi târziu când boala este deja cronică”, explică doctorul Lichiardopol.
Complicaţii vasculare
Majoritatea bolnavlori suferă de diabet zaharat de tip 2, o afecţiune care determină complicaţii ale vaselor de sânge. Riscul de boală cardiacă ischemică sau accident vascular cerebral creşte de două ori la pacienţii cu diabet. Nefropatia, neuropatia, retinopatia sunt doar câteva complicaţii microvasculare. De altfel, 80% din pacienţii cu diabet de tip 2 vor muri de complicaţii cardiovasculare.
Diabetul zaharat de tip 2 apare cu precădere la adulţii de peste 40 de ani, dar devine din ce în ce mai prezent şi în rândul tinerilor, odată cu creşterea incidenţei obezităţii la aceştia.
Problema amputaţiilor
Un studiu coordonat de doctorul Maria Moţa pe o perioadă de cinci ani, în judeţul Dolj, zonă în care doar 5% din populaţie este diagnosticată cu diabet a arătat că din totalul amputaţiilor făcute în acest judeţ în cei cinci ani, jumătate au fost făcute celor care suferă de diabet, chiar dacă aceştia sunt relativ puţini comparativ cu numărul celorlalţi suferinzi din judeţ. Maria Moţa crede ca 80 % din amputaţiile efectuate diabeticilor pot fi reduse prin educaţia pacienţilor şi a specialiştilor.
Educaţie atât pentru pacienţi cât şi pentru specialişti
„Cel mai greu lucru mi se pare nu atât să identifici factorii de risc din stilul de viaţă , cât să motivezi oamenii să şi-l schimbe. Este bariera cea mai importantă”, mărturiseşte doctorul Radu Lichiardopol.
Deşi în ţările europene există o îndelungată tradiţie a editării de ghiduri pentru prevenirea şi tratarea diabetului zaharat, în România nu a exista niciun astfel de volum până acum, spune doctorul Maria Moţa. Ea a coordonat o echipă de 40 de specialişti din mai multe centre universitare din România pentru elaborarea „Ghidului Educatorului pentru educaţia terapeutică în diabetul zaharat” care va fi lansat în cadrul Congresului.
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă formarea de educatori nu numai în diabet, ci şi în celelalte boli cronice. Aceştia au un rol foarte important în scăderea costurilor tratamentelor şi a creşterii eficienţei acestora”, spune doctorul Moţa.