» O lingura de ulei adaugata la salata o va face mai gustoasa. Vitaminele vor fi asimilate, iar creierul va putea functiona mult mai bine. Grasimile furnizeaza acizi grasi esentiali pe care organismul nu ii poate sintetiza, dar de care are nevoie pentru o intreaga serie de procese.
Grasimile joaca un rol esential in mentinerea sanatatii. "Ele ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E si K) din alimente. Fara grasimi, aceste vitamine absolut necesare pentru organism nu se asimileaza in cantitate suficienta", a subliniat dr. Corina Zugravu, lector universitar UMF "Carol Davila". Nutritionistii recomanda ca alimentatia noastra zilnica sa contina toate cele trei mari tipuri de nutrienti (glucide, proteine, grasimi) in urmatoarele proportii: glucide -55%, proteine -15%, grasimi -30%. De aceea, ultimele nu trebuie complet eliminate din alimentatie, ci doar consumate echilibrat. De exemplu, grasimile rele numite saturate sunt de origine animala. Conform OMS ele nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul caloric zilnic. Este vorba de carne, branzeturi, lactate, toate grase. Alte grasimi rele sunt cele trans. Se obtin prin hidrogenarea partiala a grasimilor vegetale. "Studiile le indica a fi mai periculoase decat cele saturate", a subliniat dr. Corina Zugravu.
Grasimile nesaturate sunt numite generic grasimi bune. Ele contin o mare cantitate de acizi grasi nesaturati si de aceea au consistenta moale sau lichida chiar si la temperaturi scazute (in frigider). Uleiul de masline este o grasime mononesaturata, iar uleiurile vegetale de floarea-soarelui, de porumb, de rapita, de in, nucile, fisticul, pestele gras sunt grasimi polinesaturate. O categorie importanta pentru sanatate o reprezinta grasimile esentiale care contin acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6. "Acizii grasi din grupul Omega-3 sunt implicati in dezvoltarea sistemului nervos, ei intrand impreuna cu proteinele in structura creierului. Acizii grasi esentiali nu pot fi produsi de organism si de aceea este foarte important ca ei sa provina din alimentatie.
Pentru a-i asigura organismului necesarul de acizi grasi Omega-3 si Omega-6, e nevoie de o nutritie echilibrata care sa includa alimentele bogate in grasimi nesaturate", a mai spus dr. Corina Zugravu. Alimentele care contin cantitati importante de Omega-6: uleiul de floarea-soarelui, de porumb, semintele de floarea-soarelui, margarina de calitate, maionezele, alunele, fisticul. Alimentele care contin Omega-3: pestele gras, uleiul de rapita, unele maioneze, nucile. Grasimile bune scad nivelul colesterolului in sange (in special Omega-6), oferindu-i in acelasi timp organismului energia de care are nevoie si ajutandu-l la o mai buna asimilare a vitaminelor liposolubile A, D, E, K.