18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăGDPRDurerile cronice. Cum le identifici

Durerile cronice. Cum le identifici

Nimeni nu este străin de durerile fizice ocazionale, adică migrenele, cârceii sau sensibilitatea stomacală. Mai rău este de persoanele care suferă de toate acestea, înglobate într-o singură afecţiune: fibromialgie. O durere cronică, difuză, ce afectează muşchii şi ţesutul moale, putându-se manifesta şi prin tulburări de somn, scrie Health.com

Statisticile spun că dintre suferinzii de fibromialgie, 80-90 la sută sunt femei. Înainte de alte date generale, se impune însă o întrebare: care dureri sunt trecătoare şi care necesită intervenţia medicului? Cu alte cuvine, ce este normal şi ce nu? Siteul health.com vine cu câteva răspunsuri, subliniind pentru fiecare în parte riscruile de fibromialgie.

Durerile de cap

Pot avea multe cauze şi, mai rar ce-i drept, pot fi un semnal că organismul are o problemă mult mai gravă. Dar de cele mai multe ori însă, durerile de cap sunt temporare. Cauzele, de la deshidratare la probleme cu sinusurile. De obicei, trec cu o simplă pastilă.
Totuşi, dacă durerile de cap sunt constante, atunci poate fi un caz de fibromialgie. Cuvântul cheie este „constant”. Pentru că dacă durerile de cap apar doar o dată pe lună, atunci s-ar putea să fie vorba doar de migrenă cronică. Caz în care, oricum, este recomandat un consult medical.

Probleme de memorie

Pot fi urmări ale lipsei de somn sau ale stresului, dar şi semne de Alzheimer sau alte forme de demenţă.
Fibromialgia înglobează şi problemele de memorie, fiind asociată de specialişti cu o micşorare a ţesutului „materiei cenuşii”, ceea ce loveşte direct în capacitatea cognitivă.

Durere generală

Cel mai întâlnit simptom al fibromialgiei. „Dacă un pacient se plânge că îl doare peste tot, doctorului i se aprinde beculeţul că s-ar putea să fie fibromialgie”, spune reumatologistul Daniel Clauw, director al Centrului de Durere Cronică din cadrul Universităţii din Michigan.
Un bolanv care a trăit cu această afecţiune vreme de 30 de ani a descris-o ca pe o vânătaie care acoperă întreg corpul.
Dar dacă nu este fibromialgie, atunci poate fi artrită sau lupus.

Stomac deranjat

Crampele, constipaţia, diareea sau balonările pot fi semne ale unui intestin iritabil, de asemenea o manifestare a fibromialgiei.
Însă aceste simptome ale organismului pot rezulta şi din stres, schimbări hormonale, alimentaţie nepotrivită sau chiar în urma tratamentului cu antibiotice. Cazuri în care se recomandă diete, medicamentaţii şi, de ce nu?, schimbarea stilului de viaţă.

Vezică dureroasă

Acest simptom, coroborat cu durerea în zona pelvică şi nevoia de a urina des constitutie destule motive pentru doctori să bănuiască existenţa fibromialgiei.
Dacă însă durerile de acest tip trec repede, ar putea fi vorba despre o infecţie în zonele amintite. Sau, în cazul în care nevoia de a urina este stringentă, riscul ar putea fi o vezică hiperactivă.

Insomnia

Mai mult de 40 de milioane de americani adorm greu sau deloc. Dintre aceştia, 5 milioane trăiesc cu fibromialgie. Asta însemnând că suferă de oboseală zilnică, însoţită de lapsusuri, deviere involuntară a atenţiei şi durere cronică.

Toate puse cap la cap

„Dacă aveţi una dintre aceste manifestări, atunci fiţi atenţi ce altă durere o însoţeşte”, este sfatul oferit de doctorul Daniel Clauw pentru depistarea fibromialgiei. Pentru că, evidenţiază medicul, numai durerea fizică generală poate, singură, să indice această afecţiune cronică.

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă