Aproximativ un milion de români trăiesc cu hepatită cronică B, iar tot atâţia cu hepatita C, potrivit datelor prezentate de specialişti cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, sărbătorită anual pe 19 mai, scrie NewsIn.
România este a patra ţară din Europa în clasamentul deceselor cauzate de afecţiunile hepatice, potrivit medicului Şerban Rădulescu.
„Discutăm despre o boală pentru care estimările nu sunt deloc încurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important în cresterea numărului de infectări cu virusul hepatitei C. Studiile evidenţiază faptul că, în toate ţările supuse analizei, incidenţa infecţiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicată în grupul de vârstă 30 – 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel în cadrul conferinţei „Hepatita C – Abordare regională si locală”.
În România tratamentul pentru hepatita cronică B sau C este compensat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar pentru a intra în schema de tratament pacienţii sunt incluşi pe liste de aşteptare, pe baza dosarului medical.
,,Accesul la tratament pentru hepatita cronică B sau C s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Spre exemplu, prin comparaţie 2008 – 2009, s-a trecut de la o durată maximă a asteptării de 2 – 3 ani (2008) la maximum 12 luni în 2009. Acest lucru a fost posibil printr-o fluidizare transparentă a prelucrării dosarelor la Comisia CNAS, fapt care a dus la o crestere importanta a numărului pacienţilor trataţi în 2009 – cu 2.433 pentru hepatita cronică C si cu 655 pentru hepatita cronică B. Mai mult, pentru hepatita cronică C, vă pot spune că pentru prima dată de la iniţierea tratamentului antiviral lista de asteptare s-a redus cu peste 20%”, a declarat dr. Oliviu Pascu.
Studiul „Hepatita C – incidenţă şi conştientizare”, ale cărui rezultate au fost prezentate marţi, arată că 78% dintre persoanele nediagnosticate nu ştiu care sunt factorii de risc de contaminare cu virusul hepatitei C.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial 170 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C, iar dintre aceştia 85% dezvoltă hepatită cronică. 93% dintre cazurile de infecţie cu virusul hepatitei C sunt în grupa de vârstă productivă din punct de vedere economic 15-59 ani. 20% dintre cazurile de Hepatită cronică C se dezvoltă în ciroză hepatică. La nivel mondia, o persoană din 12 suferă de hepatită virală B sau C.