2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăGDPRDouă gene provoacă o formă letală de cancer ovarian

Două gene provoacă o formă letală de cancer ovarian

O nouă formă de cancer ovarian, adesea letală, poate afecta femeile din întreaga lume. Două gene recent descoperite de cercetătorii americani pot duce la apariţia acestui tip de cancer, potrivit foodconsumer.com.

Cercetătorii au identificat mutaţii genetice în două gene care sunt asociate cu această formă de cancer ovarian, conform revistei medicale New England. Rezultatele cercetării pot ajuta medicii să înţeleagă cum se dezvoltă cancerul ovarian şi să dezvolte tratamente mai eficiente împotriva acestei boli.

Genele descoperite de oamenii de ştiinţă sunt asociate cu celule ovariene clare de tip carcinom. Aceasta este cea mai agresivă formă de cancer ovarian, care nu răspunde tratamentului prin chimioterapie şi care este responsabilă pentru aproximativ 12 % din decese.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au numit genele descoperite ARID1A şi PPP2R1A. Ei au elaborat noi metode de testare genetică care să permită identificarea mutaţiilor genetice. Dar până acum nu s-a descoperit o metodă pentru a se identifica cu precizie câte femei care prezintă aceste mutaţii vor avea cancer ovarian.

Un alt studiu realizat de doctorul David Huntsman de la Agenţia de Cancer „British Columbia” a arătat că mutaţia genelor nu este prezentă numai în celulele ovariene de timp carcinom, ci şi în tumorile ovariene ce sunt provocate de endometrioză. Endometrioza se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător endometrului (mucoasei uterine) în afara localizării sale normale, cel mai adesea în trompele uterine, ovare sau la nivelul ţesuturilor pelvine. Apariţia acestei forme de tumori este un factor care duce la dezvoltarea noii forme de cancer.

Acest studiu s-a concentrat pe analiza genei ARID1A, considerată o genă supresoare tumorală care încetineşte diviziunea celulară şi determină distrugerea celulelor.  O mutaţie genetică a acesteia poate transforma permanent gena şi duce la declanşarea unei funcţii biologice improprii. Această mutaţie poate fi găsită şi în unele cazuri de cancer mamar şi pulmonar.

Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian este o tumoare malignă care se dezvoltă în ţesuturile ovarului – o glandă de reproducere feminină. Boala este greu de diagnosticat în faza incipientă. De aceea, în rândul femeilor este cea de-a cincea cauză de deces.

Conform unui studiu realizat de Institutul National de Cancer din America, în 2010 această boală va fi diagnosticată la 21.800 de femei şi va ucide 13.850 dintre ele.

Factori de risc pentru cancerul ovarian potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului sunt :

·       vârstă înaintată

·       un istoric familial în care au mai existat cazuri de cancer ovarian

·       folosirea unei terapii cu hormoni după menopauză

·       utilizarea unor  medicamente pentru fertilitate

·       obezitatea

·       un nivel crescut al antigenului cancer 125, o proteină care se regăseşte pe suprafaţa tutoror celulelor cancerigene

·       anumite condiţii genetice

Factori care pot reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian includ:

·       naşterea

·       alăptatul

·       operaţia de legare a trompelor uterine

·       histerectomia

·       alimentaţia

Alimentaţia corectă – un mod de a preveni şi trata cancerul ovarian

Un studiu recent publicat în revista Asociaţiei Dietetice din America sugerează că femeile care mănâncă multe fructe si legume înainte de a fi diagnosticate cu cancer ovarian au o şansă mai mare de a supravieţui acestei boli.

Cercetătorii americani de la Universitatea Illinois din Chicago au analizat date obţinute de la 341 femei diagnosticate cu cancerul ovarian. Ei au constatat că, în cazul pacientelor care au consumat cantităţi mai mari de fructe şi legume, riscul de deces într-o perioadă de 7-11 ani este cu 39% mai redus.

O alimentaţie care include cantităţi excesive de carne roşie sau carne procesată poate mări riscul de deces cu 128 %. Iar o alimentaţie pe bază de produse lactate poate mări cu 115% riscul de a muri în cazul în care femeia a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

 

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă