10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăGDPRDilema parintilor: bunici, bona, gradinita de stat sau privata?

Dilema parintilor: bunici, bona, gradinita de stat sau privata?

» Sunteti parinti si nu stiti daca sa va duceti copilul la gradinita – de stat sau privata – sa il lasati cu o bona sau sa il duceti la bunici? Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. Din punct de vedere financiar, ultima optiune pare cea mai putin costisitoare si este si cea mai agreata, atat de parinti, cat si de micuti. Insa ce ne facem daca, din diferite motive, nu putem apela la aceasta varianta?

Parintii cu dare de mana pot apela la o gradinita privata, care, din punct de vedere al costurilor, echivaleaza, in linii mari, cu cele pentru o dadaca, avand in vedere ca bonele sfideaza criza financiara cerand, fara sa aiba vreo calificare, sume de 1.000-1.200 lei pe luna. Iar daca locuiti in cartiere de "fite", va puteti astepta ca bonele sa solicite salarii intre 1.300 si 2.000 lei.
La "gradi" private, copiii pot beneficia, printre altele, de cursuri de desen, muzica, excursii sau chiar de limbi straine. Daca nu va permiteti sa dati pana la 1.500 lei pe luna "la privat", puteti incerca o gradinita de stat. Asta, in cazul in care aveti ceva cunostinte sa va "introduca" la o gradinita mai buna, caci altfel riscati sa ramaneti pe dinafara cu copilul. "Am incercat sa imi duc fetita care face in octombrie trei ani la o gradinita de stat, in cartierul unde locuiesc, in Berceni.

Mi s-a spus ca nu o pot primi pentru ca in septembrie nu are varsta de trei ani, insa cunosc alti copii care au fost primiti, chiar daca nu aveau varsta. Apoi mi s-a spus ca ar fi posibil sa o duc pentru programul prelungit, adica pana la ora 16.00, dar ca sub nici o forma nu o pot lasa doar pana la ora 12.00, asa cum am specificat ca mi-as dori. Nu mi s-a cerut nimic, dar prin explicatiile date mi-au cam dat de inteles ce ar trebui sa fac ca sa imi accepte copila la gradinita de stat", povesteste indignata Stefana V.

"Gradi" de stat vs "gradi" privata
Intre cele doua tipuri de gradinite sunt avantaje si dezavantaje. Luxul de a-ti duce copilul la o gradinita privata ajunge la peste 1.400 lei pe luna, avand in vedere ca in taxa lunara nu sunt incluse o serie de activitati sau "optionale. De exemplu, transportul de la gradinita spre casa mai scoate din buzunarele parintilor 300-400 lei pe luna.
Costul total este mult mai mare decat in cazul unei gradinite de stat, unde taxa lunara este de circa 500-600 lei. Pe de alta parte, avantajul in sistemul privat este ca numarul copiilor dintr-o grupa este aproape la jumatate comparativ cu cel de stat, iar numarul celor ce se ocupa de copii este de doua ori mai mare. La fel de adevarat este ca sunt si parinti care spun ca, dupa ce au schimbat doua-trei gradinite private, au ajuns cu micutul la o gradinita de stat, de care sunt mai multumiti, din diverse motive. Asadar, documentarea din vreme este cea mai buna solutie daca vreti sa va inscrieti juniorul la gradinita.

Bona, ultima solutie?
Alegerea unei bone este, de cele mai multe ori, o adevarata loterie. Apelarea la cunostinte, postarea de anunturi pe internet publicarea de anunturi in ziar sau pur si simplu contactarea unei agentii de babysitting sunt principalele metode pentru gasirea unei bone. Cea mai sigura varianta este considerata ultima, adica utilizarea serviciilor unei agentii de babysitting, care, contra unui comision, ofera posibilitatea alegerii unei bone dintr-un numar ridicat de candidate. Atentie insa! Alegeti agentiile de babysitting care sunt acreditate de catre ANOFM. Agentiile de calitate pastreaza in baza de date doar bonele care au primit recomandari si evaluari bune, iar parintii au de unde sa aleaga. Taxele percepute de agentie variaza intre 50-100% din valoarea primului salariu al bonei.

Al doilea pas in alegerea bonei este interviul, de unde puteti afla informatii cat mai detaliate despre studii si experientele anterioare. Urmeaza verificarea referintelor prezentate de candidata si controlul medical. Pediatrii spun ca, inainte de a incepe activitatea, bona trebuie sa isi faca un set de analize, inclusiv testul de depistare a TBC. Este foarte important ca cei mici sa se simta bine in prezenta dadacei, mai atrag atentia medicii pediatri.
Procesul de verificare nu se opreste aici. Unii parinti, speriati de experientele neplacute ale altora, aleg sa utilizeze camere video pentru a observa cum se comporta dadaca cu copilul in casa. Acest lucru poate aduce o imagine clara asupra comportamentului bonei cu cel mic, dar o verificare exhaustiva presupune si observarea comportamentului bonei in parc sau pe strada, unde nu este supusa presiunii spatiului familial.

Intre avantajele apelarii la serviciile unei dadace se numara faptul ca ea isi dedica intreaga atentie numai copilului, acesta este in mediul lui, acasa, si, cel mai important, astfel pot fi tinute sub control bolile specifice colectivitatii. Sunt insa si argumente contra: o bona ajunge sa fie mai scumpa decat gradinita, nu o poti cunoaste decat dupa o perioada mai lunga de timp, iar cel mic poate deveni foarte rasfatat si egoist.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă