8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRDiagnosticul si tratamentul bolilor se fac direct prin vasele de sange

Diagnosticul si tratamentul bolilor se fac direct prin vasele de sange

Evolutia medicinii din ultimele decenii a permis dezvoltarea tehnicilor in asa fel incat pacientul sa fie cat mai putin supus traumelor provocate de interventiile chirurgicale. O tehnica in plina expansiune este radiologia interventionala.
Ea presupune vizualizarea vaselor de sange cu ajutorul razelor X si tratarea unor boli specifice. Desi aparatura respectiva este deosebit de costisitoare, beneficiile aduse in insanatosirea pacientilor sunt majore. "Radiologia interventionala cuprinde doua mari capitole: interventiile vasculare si cele non-vasculare", a spus dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, din cadrul Laboratorului de Angiografie si Terapie Endovasculara de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Istoria radiologiei interventionale a inceput prin anii ‘40-‘50, cand injectarea substantei de contrast (care confera opacitate vasului de sange interesat) se facea cu un ac direct in aorta sau carotida, urmand radiografierea zonei bolnave.

 

"Prin anii ‘60, o data cu aparitia primelor catetere (tuburi de plastic cu diametre de 1,5-2 milimetri introduse in aorta), s-a descoperit ca cea mai propice zona de introducere a acestora este artera femurala, prin care se poate merge in orice parte a corpului", a subliniat dr. Bogdan Dorobat. In ultimul deceniu, aparatura de radiologie interventionala a devenit din ce in ce mai sofisticata, culminand cu aparitia angiografelor digitale care permit medicului sa observe de la cele mai fine defecte ale retelei de vase sanguine pana la tumori si malformatii vasculare in evolutie. "In ceea ce priveste diagnosticul, se pot observa ingustari de vase (stenoze) sau, infundari (ocluzii), ca urmare a patologiei aterosclerotice (depuneri de grasimi, colesterol pe peretii interiori ai vaselor de sange).  De asemenea, se pot vizualiza malformatii sau tumori (hepatice, osoase etc).

 

Poti sa vizualizezi locurile de sangerare mai ales dupa traumatisme soldate cu diverse  fracturi si sa opresti sangerarea", a mai subliniat medicul Bogdan Dorobat. In ceea ce priveste tratamentul bolilor prin radiologie interventionala, abia prin anii ‘70 au aparut primele baloane de dilatare care se aplica la nivelul arterelor coronare pentru dilatarea zonei sanguine ingustate. "Prin anii ’80 (1986), in SUA, o data cu dezvoltarea tehnicilor au aparut primele stenturi (proteze vasculare). Ele arata ca o plasa metalica, cilindrica care se introduce in interiorul vasului suferind si il mentine deschis", a explicat dr. Bogdan Dorobat. Un obiectiv principal al cercetarilor medicale vizeaza confectionarea stenturilor din materiale din ce in ce mai compatibile cu organismul uman, mergandu-se pana la acoperirea lor cu substante speciale.

 

"In ceea  ce priveste  patologia tumorala, radiologia interventionala pune la dispozitie  embolizarea (infundarea vaselor de sange care alimenteaza tumoarea), insa subliniez ca aceasta nu este indicata in orice tip de tumoare. Pentru embolizare se folosesc diverse substante (agenti gen lipici, spirale, particule)", a mai explicat dr. Bogdan Dorobat. Radiologia interventionala mai cuprinde interventiile nonvasculare: biopsii (punctii ghidate radiologic), injectari de citostatice, alcool, arderea zonei tumorale prin campuri de radiofrecventa.  De asemenea, permite efectuarea vertebroplastiei (injectarea cu ciment in corpul vertebrat tasat) in osteoporoza sau metastaze osoase, dar si nucleoplastia (tratamentul miniinvaziv al herniei de disc). La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti se acopera cea mai mare paleta de astfel de interventii.

2.700 de interventii
Anul trecut, medicii radiologi de la SUUB au efectuat 2.700 de astfel de interventii.

Medici putini
Numarul extrem de mic al specialistilor in radiologie interventionala si fondurile putine alocate ingradesc accesul romanilor la aceste metode, larg raspandite si incurajate in tarile Uniunii Europene.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă