Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania solicita Ministerului Sanatatii ca pachetul de legi ce vizeaza reforma in sistemul sanitar sa contina masuri concrete pentru depolitizarea spitalelor. „Consideram ca urgenta de gradul 0 depolitizarea spitalelor, aceasta masura putand avea drept consecinta atat eficientizarea managementului unitatilor sanitare, cat si limitarea la minimul posibil a sustragerii, pe diverse cai, a banilor publici.
Pana acum furtul din banii spitalelor a fost posibil in special din cauza protectiei politice si numirii directorilor pe criterii politice (chiar daca s-au simulat si concursuri pentru ocuparea acestor posturi). Directorii numiti politic au actionat adesea conform unor comandamente politice, cum ar fi economiile fortate realizate in detrimentul pacientilor si personalului, pentru a contribui la acoperirea diverselor gauri bugetare.
In cazul directorilor numiti politic trebuie remarcata lipsa raspunderii individuale care este camuflata de raspunderea politica. Politicul a cultivat deseori incompetenta pentru a avea persoane obediente. Avem nevoie de mecanisme eficiente de administrare a spitalelor care sa stopeze scurgerea banului public prin mijloace frauduloase in mana diversilor indivizi”, considera membrii federatiei. Potrivit acestora, pachetul de legi propus de Ministerul Sanatatii nu a fost elaborat cu rea-intentie, dar are cateva deficiente majore a caror aplicare poate avea consecinte dezastruoase.
„Principala deficienta o constituie lipsa unor masuri exprese si eficiente de combatere a politizarii conducerii spitalelor. Aceasta deficienta este evidenta in proiectul Legii spitalelor, in special in ceea ce priveste desfiintarea consiliilor de administratie.
Desfiintarea consiliilor de administratie ale spitalelor inseamna centralizare, iar centralizarea va determina continuarea, daca nu chiar accentuarea politizarii conducerii spitalelor. Spitalele trebuie sa fie conduse de consiliile de administratie ai caror membri, in majoritatea lor, trebuie sa reprezinte comunitatea locala, fiind selectati, prin alegeri, dintre elitele comunitatii. Solutia propusa poate mobiliza acele elemente ale comunitatii care, desi capabile, se mentin in afara politicului. Pe aceasta forma de reprezentare vor fi cunoscute si favorizate interesele comunitatilor. Ideea vine pe fondul recunoasterii insuficientelor politicului, facand parte din mecanismele democratice”, au mai spus sindicalistii. Potrivit federatiei, reforma trebuie sa fie structurata pe doi piloni principali.
Astfel cresterea sumelor alocate pentru sanatate sa se faca prin cresterea bazei de „impozitare” (contributia la fondul asigurarilor sociale de sanatate sa reprezinte un procent din venitul cetatenilor si nu numai din salarii; imbunatatirea colectarilor pentru fondul de asigurari sociale de sanatate; introducerea asigurarilor suplimentare de sanatate).
In ceea ce priveste imbunatatirea modului de folosire a resurselor existente, acesta sa se faca la nivelul spitalelor prin depolitizarea conducerii spitalelor; eficientizarea conducerii spitalelor prin management profesionist; externalizarea controlului calitatii serviciilor medicale; plata serviciilor medicale prestate la nivelul costurilor reale ale acestora; crearea si implementarea ghidurilor de practica medicala. La nivelul medicinii primare: finantarea in functie de serviciile prestate in mod real si nu doar pe hartie; controlul sever al raportarilor; salarizarea personalului angajat la nivelul grilei de salarizare prevazuta de OUG 115/2004, modificata si completata de Legea nr. 125/2005; crearea si implementarea ghidurilor de practica medicala. La nivelul sistemului de asigurari sociale de sanatate: definirea pachetului minim de servicii ce poate fi finantat pentru toti asiguratii din sumele colectate.