Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a cerut Curţii de Conturi să verifice asigurările de sănătate ale pacienţilor înscrişi pe listele medicilor de familie, după ce a găsit mai multe nereguli: 2,5 milioane pacienţi sunt înscrişi pe listele medicilor, dar numai 1,6 milioane pacienţ îşi plătesc contribuţia la sănătate.
Medicii de familie nu sunt de acord să prezinte Casei de Asigurări de Sănătate adeverinţele de asiguraţi ale pacienţilor. Ei susţin că este datoria Casei să verifice calitatea de asigurat a pacienţilor. Chiar si asa, astăzi, doar 10-15 medici au protestat în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Bucureşti, faţă de cererea Casei.
„Nu sunt de acord ca medicii să prezinte aceste adeverinţe, întrucât Casa de Asigurări are obligaţia să verifice calitatea de asigurat”, declară, pentru romanialibera.ro, doctorul de familie Cristina Isar.
Potrivit medicului, efectul acestei cereri poate fi o mică zgândăreală prin care se urmăreşte intimidarea doctorilor înainte de semnarea precontractelor.
Legat de noile reglementări care vor intra în vigoare de la 1 aprilie, medicii sunt în continuare nemulţumiţi. „De la 1 aprilie, dacă depăşesc numărul de 20 de pacienţi, al 21-lea pacient va plăti consultaţia şi nici nu pot să-i dau reţetă compensată. Dacă omul e bolnav, iar medicamentele sunt scumpe, ce pot să fac?”, explică medicul Frusinica Stănescu, pentru romanialibera.ro, situaţia în care se află doctorii.
Un pacient neasigurat va plăti, la un spital de stat, echivalentul operaţiunii pe care o acoperea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
De la 1 aprilie, medicii pot consulta numai 20 de pacienţi pe zi, pot elibera reţete compensate o dată la 3 luni, pentru bolnavii cronici, consultul se va face numai cu programare. De asemenea, ei vor trebui să cumpere cititoare de carduri şi servere din banii proprii, să introducă date pe cardurile de asigurat în loc să consulte şi să lipească coduri de bare pe reţete , informează noul Contract-cadru pe 2011, propus de Ministerul Sănătăţii.