Ce trebuie făcut în curte şi grădină odată cu venirea toamnei? Anul acesta găsim inspiraţie în noutăţile propuse la recent încheiatul târg „Spoga+Gafa“ de la Köln, pentru o grădină în tendinţe.
În această lună s-a desfăşurat la Köln târgul „Spoga+Gafa“, cel mai important eveniment mondial dedicat industriei verde. Aici s-au prezentat soluţii, idei şi concepte noi pentru grădină, inclusiv pentru grădinile urbane de dimensiuni mici. Chiar dacă este toamnă, specialiștii ne propun să nu renunțăm la textilele de exterior: fețe de masă, tapițerii în culori calde sau pastelate, precum și covoare, pentru a menține o atmosferă caldă și intimă în grădină.
Însă, înainte de toate, o grădină atrăgătoare este o grădină curată. Prin urmare, curățarea terasei și aleilor, cosmetizarea arborilor și arbuștilor, precum și tunsul gazonului fac parte din lucrările pe care trebuie să le faceți constant în această perioadă.
Din cauza temperaturilor ridicate, cum au fost cele de la începutul acestei luni, fructele se desprind de pe ramurile încărcate ale pomilor și cad direct pe alei sau terasa exterioară. La fel frunzele şi ramurile de copaci. După ce vin ploile şi temperaturile scad, rezultatul constă în mult gunoi, dar şi o mulțime de pete care, necurățate la timp, vor deveni inestetice și vor știrbi din imaginea plăcută a grădinii. Prin urmare, frunzele şi resturile de fructe şi ramuri căzute trebuie strânse aproape zilnic, astfel încât să nu aveți parte de asemenea neplăceri.
Pe aleile gata curățate nu se va mai forma acea peliculă noroioasă din amestecul de apă de ploaie și praf. Așadar, dacă aveți un spălător cu înaltă presiune în garaj, grăbiți-vă să-l folosiți pentru a igieniza aleile și trotuarele din jurul casei, până nu încep iar ploile grele.
Tot pentru curățenia din curte și de pe alei sau terasă vă recomandăm folosirea unui aspirator cu tocător care adună frunzele căzute și le toacă mărunt. Dacă sunteți pasionați de grădinărit și aveți un spațiu de depozitare, frunzele tocate pot fi folosite la fabricarea compostului. După îndepărtarea frunzelor, curățenia în adâncime se poate realiza cu o mătură mecanică.
TIPS&TRICKS: Katharina C. Hamma, director general Koelnmesse
Bucătării complete outdoor și grădini inteligente
Dacă în anii precedenţi funcţiuni ca livingul şi baia erau propuse prin diverse soluţii pentru mutarea pe timpul sezonului cald în grădină, anul acesta a fost rândul bucătăriei. O secţiune întreagă numită Outdoor Kitchen a fost dedicată bucătăriei în aer liber, atât prin maşini de gătit special proiectate în acest scop, având înglobate, bineînţeles, funcţiunile de barbeque, dar şi cele de cuptor, cât şi prin mobilier multifuncţional conceput pentru depozitare şi servire masă. Astfel de bucătării de exterior complete pot fi mobile sau fixe, prezintă dotări speciale şi toate funcţiunile de care se bucură şi bucătăriile de interior.
La târg a fost expusă o mare varietate de mobilier de exterior bazat pe soluţii moderne de design, cu aspect uşor, graţios şi din materiale cu stil care abia se mai deosebesc de variantele de interior şi care permit o instalare şi combinare variate. Esteticul este în prim-plan, dar şi funcţionalitatea este la mare înălţime prin confortul propus, precum şi formatele ergonomice. Numeroase soluţii au fost propuse pentru grădinile şi terasele de dimensiuni mici (cum sunt multe cazuri din spaţiul urban) sau pentru balcoane, cum sunt umbrelele de soare compacte ori sistemele de suporturi, jardinierele şi rack-urile verticale pentru plante şi flori.
Alt concept nou a vizat secţiunea Smart Gardening World, aici fiind prezentate numeroase soluţii de întreţinere şi îngrijire, iluminat cu acumulatori solari, aparate inteligente pentru grădină, roboţi de tuns iarba, idei de creaţie etc.
Designul şi conceptele de confort care dau căldură spaţiului exterior s-au aflat în centrul interesului. Lumina joacă un rol extrem de important, iar gama de soluţii de diverse aparate de iluminat a fost imensă. La rândul lor, covoarele (realizate din materiale speciale pentru a nu absorbi apa) sunt din ce în ce mai folosite la exterior pentru a încălzi ambianţa. Culori, materiale textile, suprafeţe naturale de lemn, bambus, piele, cărămidă, precum şi teme grafice sunt folosite pentru a aduce în grădină diverse ambientări: junglă, Caraibe, tropical, scandinav, rustic, petrecere.