11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăGDPRCum tratezi răceala fără medicamente

Cum tratezi răceala fără medicamente

Dacă ai răcit, nu te grăbi să iei un pumn de pastile. Nu numai că nu te vor scăpa mai repede de un virus sezonier, ba chiar pot prelungi durata unei răceli. Cele mai bune remedii pentru o astfel de afecţiune minoră sunt simple şi naturale, precum odihna sau hidratarea, potrivit ziarului britanic The Independent.

Un adult obişnuit suferă de două până la cinci răceli pe an. Copiii sunt însă mai predispuşi la virusuri, răcind chiar şi de zece ori anual. Sistemul imunitar este responsabil de vindecarea răcelilor şi, în cele mai multe cazuri, acest proces durează între patru şi şapte zile.

Medicamentele convenţionale oferă o ameliorare a simptomelor, dar nu luptă împotriva virusului şi nici nu ajută organismul să elimine infecţia. Dacă vrei să te vindeci mai repede, consumă alimente bogate în vitamine şi nutrienţi, relaxează-te şi stai la căldură.

Inhalează aburi

„Răceala comună este o colecţie de diferite virusuri, iar răspunsul sistemului tău imunitar la ele este inflamarea sinusurilor, care duce la strănut, nas înfundat şi ochi roşii”, a spus Steve Fiels, preşedintele Colegiului regal britanic al medicilor generalişti. „Cea mai bună metodă de a reduce această inflamare este să menţii nasul curat, iar aburul este foarte potrivit”, a adăugat el.

Cum procedezi? Pune un prosop pe cap şi inhalează aburul dintr-un bol cu apă fierbinte, în care ai pus eventual câteva picături de ulei de eucalipt, pentru un plus de confort. „Mai poţi face o baie fierbinte, bună atât pentru răceală, cât şi pentru relaxare”, a spus Field.

Consumă băuturi calde

O băutură caldă face minuni, potrivit lui Ron Eccles, profesor în cadrul Universităţii Cardiff. Un studiu recent a arătat că efectele unui ceai asupra unei persoane cu simptome comune de răceală şi gripă sunt surprinzătoare. „O cană de băutură fierbinte oferă o ameliorare imediată a simptomelor de nas înfundat, tuse, strănut, dureri de gât, frisoane şi oboseală”, a spus Eccles.

Băuturile amărui sunt cele mai potrivite pentru răceală. Mulţi doctori te sfătuiesc să bei un amestec de apă fierbinte cu miere, antiseptic uşor, ghimbir ras, cu proprietăţi anti-inflamatorii şi lămâie proaspătă, pentru gust plăcut şi un plus de vitamina C.

Mănâncă supă de pui

Supa făcută în casă este perfectă atunci când eşti răcit, mai ales dacă o găteşti cu pui. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, desfundă nasul şi hidratează.

În plus, unele cercetări susţin că puiul are proprietăţi anti-virale, în principal dacă nu îndepărtezi pielea la gătit. În anul 2000, oamenii de ştiinţă de la Centrul medical al Universităţii din Nebraska au descoperit că unele substanţe din supă au un efect anti-inflamator, care ameliorează temporar simptomelor neplăcute.

Răceala este momentul potrivit să mănânci şi un curry iute sau un sos picant. „Mâncărurile şi băuturile condimentate accelerează salivaţia şi secreţiile nazale, lucru care calmează tusea şi durerile de gât”, a spus Eccles.

Nu te duce la serviciu

Ia-ţi una sau două zile libere de la serviciu, te sfătuieşte Beata O’ Donoghue, doctor în cadrul London Clinic. Îi vei ţine pe ceilalţi departe de viruşi. În plus, o răceală poate fi un semn al faptului că eşti foarte stresat. Stresul reduce rezistenţa corpului tău la infecţii. „Studiile pe voluntari au arătat că cei care au avut recent diferite probleme se îmbolnăvesc mai uşor”, a spus Eccles.

Dormi cât mai mult, eventual cu o pernă în plus, pentru că vei respira mai bine şi nu ţi se va mai înfunda nasul în timp ce dormi. „Ascultă-ţi corpul. Nu ne vindecăm în timp ce suntem treji, ci când dormim”, a spus O’ Donoghue. Field este de acord: „Când orice fel de virus implică imflamatii ale ţesuturilor, chiar şi exerciţiile fizice uşoare pot fi dăunătoare, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă”.

Bea multă apă

„Când corpul se luptă cu infecţia se deshidratează foarte uşor, deci ai nevoie de multe lichide”, a spus Rob Hicks, medic generalist. Dacă nu conţine alcool, aproape orice băutură este potrivită. Evită însă lichidele foarte dulci, pentru că sunt absorbite mult mai lent decât apa, deci nu hidratează corpul atât de rapid. Astfel de băuturi provoacă o creştere rapidă a zahărului în sânge, apoi o scădere bruscă, care te va face să te simţi mai rău.

Asigură-te că bei apă regulat. În momentul în care îţi este sete, deshidratarea s-a instalat deja. O altă metodă de ameliorare a simptomelor de răceală este gargara, care elimină temporar durerea în gât. Prepară o soluţie din apa caldă şi o linguriţă de sare, apoi clateste-ţi gâtul de patru ori pe zi cu acest amestec. Mai poţi încerca şi mierea, populară în medicina alternativă.

Mănâncă sănătos şi îmbracă-te bine

Consumă cât mai multe alimente bogate în vitamina A, precum ouăle, laptele, portocalele, piersicile şi morcovii, dar şi în vitamina E- nuci, cereale, ulei vegetal. Seleniul este de asemenea important în procesul de vindecare a răcelii şi este conţinut de fructele de mare şi carnea de pui. Încearcă să mănânci şi mult usturoi, pentru că are acţiune antimicrobiană.

În plus, ai grijă să te îmbraci adecvat când eşti răcit. „Dacă îţi este frig, temperatura corpului scade, iar sistemul imunitar nu mai este funcţionează la fel de eficient”, a spus Hicks.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Honda și Nissan, în discuții pentru aprofundarea colaborării și o posibilă fuziune

Honda și Nissan se află în negocieri pentru a-și aprofunda legăturile, posibilitatea unei fuziuni fiind discutată, potrivit declarațiilor făcute miercuri de două surse, notează...

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...

10 instrumente de scris esențiale pentru proiectele de lucru manual 

Descoperă o serie de instrumente de scris care pot transforma orice proiect de lucru manual într-o operă de artă! De la creioane cerate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă