6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRCum să vă transformaţi dintr-un sedentar într-un sportiv

Cum să vă transformaţi dintr-un sedentar într-un sportiv

Faceţi un plan realist şi renunţaţi la ideea de a pierde multe kilograme în două luni, mergeţi la o sală în apropierea casei sau a biroului şi alegeţi-vă un antrenor bun.

Sabinei i-a fost destul de greu să decidă să meargă la sală să facă miş-care, dar şi mai dificil a fost să-şi menţină programul început. Până acum trei ani, dusese o viaţă mai mult sedentară. Nu-i prea plăcea nici cum arăta, nici cum se simţea, mai tot timpul slăbită de energie. Tatăl ei i-a recomandat un antrenor în care avea încredere, iar după antrenamente intensive, a constatat că are din ce în ce mai multă energie şi că se simte excelent.

Sabina merge la sală de două sau trei ori pe săptămână, di-mineaţa, pentru că seara ar obosi mult mai repede. „Antrenorul meu m-a învăţat anumite miş-cări pe care singură nu aş fi putut să le fac. Mă sfătuieşte ce diete să ţin şi ce greutate să-mi men-ţin. Practic, tot antrenamentul se stabileşte în funcţie de stilul meu de viaţă sau de anumite probleme de sănătate”, spune Sabina, conştientă, totodată, de faptul că exerciţiile fizice trebuie îmbinate cu o alimentaţie sănătoasă. „O dietă sănătoasă care merge mână-n mână cu exerciţiile fizice nu are cum să dea greş. O clientă de-a antrenorului meu nu era încurajată de soţul ei să facă mişcare şi luase foarte mult în greutate. Şi-a dat seama singură că nu este în regulă şi a ajuns de la o greutate de 90 de kg la 65″, povesteşte Sabina.

Un an de antrenament pentru 10 kilograme pierdute

Înainte să vă apucaţi de sport, este important să vă faceţi un plan foarte realist, spun specialiştii. „Când ai zece ani de sedentarism şi vrei rezultate remarcabile ajungi la depresie şi o să renunţi la sport. Trebuie să vă analizaţi din toate punctele de vedere: cum staţi din punct de vedere fizic, care vă este nivelul stresului şi cât de mult dormiţi, pentru că somnul ajută organismul să se refacă după efort”, vă sfătuieşte Adelin Stoica, antrenor de fitness la Wellness Club din Bucureşti. Dacă intenţionaţi să slăbiţi 10 kilograme pentru a fi în formă pentru un eveniment important în viaţa voastră, mergeţi la sală cu un an înainte, nu cu două-trei luni, aşa cum fac numeroase persoane. Schimbările bruşte nu sunt bune pentru organism, el având nevoie de timp să se adapteze.

Dimineaţa este cel mai bun moment pentru a face sport, deoarece sunteţi mai odihniţi, iar temperatura corpului este mai scăzută, ceea ce vă creşte rezistenţa la efort. Dacă alegeţi să exersaţi mai pe seară, rugaţi-i pe cei din familie şi pe prieteni să vă înţeleagă şi să nu vă streseze cu alte probleme. Învăţaţi-i că exerciţile sunt esenţiale pentru voi şi că nu le puteţi amâna în favoarea altor activităţi mai puţin importante.

Alegerea unui antrenor bun creşte şansele să vă ţineţi de sport. Folosiţi-vă de recomandările cunoştinţelor şi fiţi atenţi la modul în care interacţionaţi. „Îţi dai seama cu adevărat dacă antrenorul este bun cam după trei luni de mers la sală, pentru că în prima lună este mai greu să-l evaluezi, mai ales dacă vii după o lungă perioadă de sedentarism”, spune Adelin Stoica.

Salatele potolesc foamea de după sport

Dozarea efortului în funcţie de capacitatea voastră fizică este iarăşi esenţială. „Frecvenţa cardiacă trebuie ţinută la maximum 150 bătăi pe minut şi nu pentru o perioadă lungă de timp. La exerciţiile cardio, frecvenţa trebuie ţinută la 130-140 bătăi pe minut, în funcţie de vârstă”, mai spune antrenorul.

Dacă faceţi sport, nu înseamnă că puteţi mânca orice. Este normal să vi se facă foame după ce mergeţi la sală şi puteţi mânca inclusiv după antrenamentele de seară.

Consumaţi o salată uşoară şi o porţie mică de carne la grătar. „Dacă vii la sală seara, la ora 18.00, presupunând că n-ai mâncat cu două ore înainte de antrenament, este exagerat să stai nemâncat până a doua zi. Atenţie însă la ce mâncaţi. Am elevi care pleacă vineri cu 80 de kilograme şi se întorc luni cu 82-83; şi atunci am cam muncit degeaba”, spune Stoica. Cu toate astea, nu trebuie nici să deveniţi paranoici în ceea ce priveşte greutatea şi să vă cântăriţi prea des. „Unii se cântăresc înainte şi după ce ies din sală. Eu îi cântăresc pe elevii mei la început şi apoi după o lună. Sportul trebuie făcut pe termen lung. El elimină stresul, iar aspectul fizic îmbunătăţit vine ca un bonus”, spune antrenorul.

Ţineţi echipamentul la îndemână

Mergeţi la o sală care se află aproape de birou sau de casă, astfel încât să puteţi intra acolo oricând vă veţi afla prin zonă, şi ţineţi-vă echipamentul la îndemână, de preferat în portbagajul de la maşină. „Unul din motivele pentru care am ales sala la care merg eu este apropierea de casă şi recunosc că de multe ori îmi ţin echipamentul în portbagaj”, confirmă Sabina.

Mişcarea şi hormonii fericirii

Corpul celor care obişnuiesc să facă sport eliberează hormoni care îi ajută să se simtă bine din punct de vedere psihic, iar asta îi poate transforma în persoane dependente de mişcare. Dacă ajungeţi să vă doriţi să faceţi mişcare, aşa cum poftiţi la cafea, motivaţia nu va mai fi o problemă. Fiţi însă conştienţi că obiectivele nu se ating într-o lună, cât durează abonamentul la sala de fitness, atrag atenţia specialiştii.

Lansaţi un trend!

Încercaţi să deveniţi o persoană care îi motivează şi pe ceilalţi. Când cei din birou sau prietenii vor observa că aţi scăzut în greutate, vorbiţi-le despre antrenamentele voastre şi încurajaţi-i să facă sport. Este bine ca pasiunea pentru sport să devină o trăsătură de caracter, un mod de viaţă, nu ceva la care vă gândiţi din când în când. În plus, dacă observaţi că prietenii vă urmează modelul, vă va creşte şi vouă rezistenţa la efort şi entuziasmul.

Cele mai citite

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...
Ultima oră
Pe aceeași temă