Cosmeticele pe care le faci acasă sunt foarte uşor de preparat. Uneori nu este nevoie decât să foloseşti câteva ingrediente din frigider sau din dulapul de bucătărie, potrivit site-ului ehow.com.
Sunt o mulţime de motive pentru care ar trebui să îţi faci singură produsele de frumuseţe. Pentru început, ştii exact ce vor conţine. Poţi evita anumite substanţe, precum conservanţii sau substanţele la care eşti alergică, şi poţi alege cele mai bune ingrediente în termeni de calitate, puritate şi durabilitate. Astfel, le vei face fix pe gustul tău şi în funcţie de nevoile tenului.
Dacă îţi faci cosmeticele acasă poţi economisi bani, deşi unele ingrediente sunt destul de costisitoare. În plus, foloseşti ce ai în frigider, în dulap sau în grădină. Şi, dacă nu îţi place să mirosi ca o salată, poţi alege uleiuri esenţiale şi ingrediente proaspete, pentru o aromă plăcută. Odată ce ai învăţat cum să le faci şi te-ai convins că sunt foarte eficiente, vei putea dărui cadouri personalizate minunate.
Sherron Holder-Culver, terapeut în medicina alternativă la Londra, a lucrat în industria frumuseţii timp de câţiva ani şi a consumat mult timp şi energie încercând să găsească tratamente organice şi naturale. „Daca nu ai mânca acel produs, de ce ţi l-ai pune pe faţă? Multe produse sunt atât de pline de chimicale toxice încât pielea se sufocă. E uşor să îţi faci propriile cosmetice. Sunt atâtea lucruri în bucătărie pe care le-ai putea folosi”, a spus Culver.
Cosmetice rapide
*Exfoliant instant pentru faţă: Pune într-o ceaşcă o linguriţă de mălai, una de ulei de măsline şi un strop de esenţă de lavandă. Exfoliază-ţi faţa cu acest amestec, apoi curăţă cu un prosop cald.
*Scrub pentru corp cu sare de mare: Cumpără un borcan normal cu sare de mare. Dacă este prea aspră, piseaz-o. Adaugă orice tip de ulei, un strop de lavandă şi unul de ulei esenţial de trandafiri. Înainte de exfoliere, masează-ţi tot corpul cu o perie.
*Cremă hidratantă pentru faţă: Adaugă un strop de ulei esenţial de iasomie şi ulei de trandafir (pentru tenul matur) într-o lingură de ulei de cocos şi amestecă. O cantitate mică este suficientă pentru toată faţa.
*Demachiant: Foloseşte ulei de măsline. Masează-l pe faţă, peste machiajul de pe pleoape. Apoi foloseşte fie săpun cu ulei de măsline, fie înmoaie un prosop în apă caldă, adaugă câteva picături de ulei de lavandă şi şterge faţa de două ori, pentru o curăţare profundă.
*Masaj facial: Dacă tot te-ai demachiat şi faţa ta este încălzită şi uleioasă, masează-ţi pielea şi muşchii faciali. E ca şi cum ai merge la sală. Dacă nu faci regulat acest lucru, ridurile vor apărea mai repede.
*Un produs foarte bun este uleiul de argan, pe care îl poţi folosi pentru aproape orice: păr, corp sau faţă. Nu trebuie să adaugi nimic în plus.
*Pentru pielea arsă de soare: Fă împachetări cu turmeric şi scorţişoară. Turmericul este folosit în mod obişnuit în medicina Ayurveda pentru a reduce inflamaţiile şi este un ingredient prezent în unele produse de protecţie solară. Pur şi simplu amestecă o lingură de iaurt simplu cu una de miere, o jumătate de scorţişoară şi una de turmeric. Aplică pe piele şi lasă să acţioneze timp de cinci minute.
*Loţiune după bronzare, cu aloe vera şi levănţică: Este răcoritoare şi calmantă, perfectă pentru pielea sensibilă care a fost expusă la soare. Fă o infuzie cu două linguri de flori de levănţică şi două de museţel, la 40 de mililitri de apă, timp de 10 minute. Apoi strecoară amestecul şi adaugă 10 mililitri de suc organic de aloe vera, două picături de ulei esenţial de muşeţel, două de ulei de levănţică şi unul de ulei de patchouli. Pune lichidul într-un atomizator şi pulverizează-ţi tot corpul.
*Mască exfoliantă cu căpşuni şi ovăz: O mască delicată care trebuie folosită toată odată, proaspătă. Căpşunile sunt pline de antioxidanţi, iar smântâna conţine acid lactic, un produs natural care luminează tenul. Amestecă 20 de grame de făină de ovăz, trei căpşuni organice mari, o lingură de smântână degresată şi o picătură de ulei esenţial de muşcată. Aplică pe faţa umedă şi lasă să acţioneze cinci minute.
Ingrediente pe care trebuie să le ai în casă
*Ulei esenţial de levănţică: acţionează în orice amestec, pentru a relaxa atât mintea, cât şi corpul. Poate fi folosit atât diluat, cât şi ca atare.
*Ulei de migdale dulci: Foarte bun pentru toate tipurile de piele. Foloseşte-l pentru a face creme de faţă sau de corp.
*Ulei macerat de gălbenele: O plantă foarte eficientă pentru pielea iritată şi crăpată. Adaugă-l în loţiunea de corp sau foloseşte-l ca atare. Este bun şi pentru răni.
*Ceară de albine: Îngroaşă balsamul şi cremele în mod natural.
*Unt de shea: O grăsime naturală obţinută din fructele arborelui de shea, se topeşte uşor, dar este solid la temperatura camerei. Este un balsam excelent.
*Rocoina: Această plantă comună de grădină are efect calmant asupra ţesuturilor. Foloseşte-o ca infuzie pentru mâncărimi, sau adăugată în creme şi în apa în care faci baie.
*Muşeţel şi ulei de muşeţel: Infuzia sau baia cu museţel calmează, răcoreşte şi tratează alergiile, crampele musculare, iritaţiile de pe piele şi alte erupţii.
*Aloe vera: O plantă perfectă pentru primul ajutor, care creşte uşor şi în apartament. Rupe o bucată pentru a calma o arsură sau cumpăr-o în formă lichidă şi foloseşte-o în sprayuri şi creme, pentru a reduce mâncărimile.
*Ovăzul: Înmoaie şi hrăneşte pielea. Excelent ca exfoliant delicat, în special pentru pielea sensibilă.
*Loţiune neparfumată: Loţiunile sunt greu de făcut acasă, dar poţi cumpăra o cremă neparfumată şi apoi să adaugi ulei esenţial, pentru o aromă după propriile preferinţe.
*Săruri de mare: Adaugă-le în cadă, împreună cu un strop de ulei esenţial, pentru a calma durerile musculare. Poţi pune sare în ulei pentru a face un scrub foarte bun.