Indiferent de locul de muncă pe care îl avem, se poate întampla să fim nevoiţi să facem o prezentare prin care să ne facem cunoscută afacerea sau să îi prezentăm şefului un proiect finalizat. Ocaziile pentru astfel de prezentări pot apărea oricând şi este important să reuşim să ne atingem scopul şi să ne convingem audienţa. Nu este greu să faci o prezentare de succes dacă ţii cont de câteva aspecte.
Fă o prezentare interactivă
Cu ajutorul unor programe precum Microsoft PowerPoint sau Prezi, poţi crea prezentări creative şi interactive în acelaşi timp. Este foarte important să nu încarci prezentarea cu mult text şi să nu stai cu ochii pironiţi în video-proiector. Cea mai utilă metodă este să îţi susţii prezentarea prin mai multe poze sau materiale vizuale, astfel captezi atenţia mai uşor şi eviţi plictiseala oamenilor.
Structurează-ţi prezentarea
Orice prezentare trebuie să aibă o pagină de gardă, adică o pagină pe care scrie numele tău, funcţia şi titlul prezentării. Mai apoi, poţi redacta un cuprins succint despre ce ai de gând să vorbeşti. O prezentare structurată te poate ajuta pe tine în buna organizare a discursului şi pe interlocutorii tăi cu o viziune mai clară despre ceea ce urmează să se prezinte.
Ai grijă la greşeli gramaticale
Succesul unei prezentări constă în captarea atenţiei dar NU prin greşeli. N-ai vrea ca publicul tău să te atenţioneze asupra unei greşeli gramaticale. Verifică prezentarea de două ori înainte să o redai pentru a te asigura că totul este în regulă. Greşelile de ortografie sau gramaticale sunt inacceptabile şi cu siguranţă nu vor fi trecute cu vederea nici de viitori tăi parteneri de afaceri.
Cunoaşte-ţi audienţa
Pentru a transmite cu succes un mesaj trebuie mai întâi să ştii cui te adresezi. Informează-te despre oamenii cărora urmează să le prezinţi şi construieşte o prezentare pe placul lor. Dacă eşti în mediul business, ai grijă ca materialul tău de prezentare, PowerPoint-ul, să se plieze pe gustul lor furnizând informaţii concrete şi alegând culori neutre.
Captează atenţia
Poţi introduce pe la mijlocul prezentării, o poză amuzantă sau ieşită din comun. Astfel, captezi atenţia şi stârneşti curiozitatea. Cu această tehnică, te asiguri că nu vei avea o prezentare monotonă şi că oamenii te vor reţine cu siguranţă. Încearcă să pregăteşti materiale suport publicului tău. Este practic să aibă la îndemână informaţii.
Sfat: Înainte de a începe prezentarea, interacţionează cu publicul. Poţi începe chiar cu o întrebare prin care să le stârneşti curiozitatea şi îi motivezi să îşi spună părerea. Astfel, se va crea o atmosferă plăcută, prietenoasă, în care vor fi mult mai dornici să asculte ce ai de spus.
Zâmbeşte!
Un zâmbet dezamorsează orice fel de situaţie critică. Dacă vrei ca totul să decurgă aşa cum îţi plănuieşti, zâmbeşte şi afişează o atitudine pozitivă. În felul acesta, comunici publicului nonverbal că eşti încrezătoare şi că proiectul pe care îl prezinţi este un adevărat succes.