4.1 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăGDPRCum să ai o piele frumoasă la orice vârstă

Cum să ai o piele frumoasă la orice vârstă

Se spune că poţi recunoaşte un om după chipul său şi într-un fel aşa este. Fiecare an şi fiecare experienţă îşi lasă amprenta asupra ta şi, implicit, asupra pielii tale. Ai observat că faţa unei femei străluceşte atunci când este însărcinată sau că cei din jurul tău îşi dau seama când eşti obosită? Aste e pentru că de multe ori chipul tău spune lucruri despre tine fără să îţi dai seama.

Pentru a limita efectele trecerii timpului asupra pielii tale există câţiva paşi esenţiali pe care trebuie să îi urmezi, potrivit celor de la Health.com.

La 30 de ani

• Tratează-ţi acneea

Problemele de piele cauzate de dereglări hormonale nu apar doar la adolescenţi. Variaţiile nivelului de progesteron şi testosteron înainte de menstruaţie pot provoca apariţia acneei la unele femei. De obicei, problemele sunt prezente în jurul gurii, pe bărbie şi pe nas.

Acneea mai poate apărea şi în perioadele în care eşti supusă la stres. În acest caz, vei avea o piele uscată, iritată, mai ales pe faţă şi mâini.

În jurul vârstei de 30 de ani, punctele negre şi cele de grăsime nu mai apar atât de des ca în adolescenţa, însă de multe ori apare o acnee de tip inflamator.

Pentru a trata acest tip de acnee, dermatologii prescriu folosirea unor produse ca peroxid de benzoil, retinol sau Retin-A.

De asemenea, specialiştii recomandă să se folosească şerveţele umede fără parfum pentru curăţarea tenul. Iar dacă problema persistă, consultă un medic dermatolog.

• Cum să ai o piele ca de bebeluş

Vrei să îţi intemeiezi o familie? Un lucru pe care poate nu îl ştiai este că în timpul sarcinii pielea ta este mai catifelată si mai sănătoasă datorită nivelului ridicat de estrogen din organismul tău.

Dar fluxul hormonal neregulat din timpul sarcinii poate crea, de asemenea, mai multe probleme ale pielii cum ar fi melasma, care se manifestă prin apariţia unor mici pete decolorate. De obicei, acestea dispar după naştere însă dacă petele te deranjează, doctorul dermatolog îţi poate prescrie o cremă cu agenţi iluminatori care le estompează.

În această periodă, mai exact în al treilea trimestru de sarcină mai poate apărea o erupţie pe piele care este însoţită de mâncărimi. Dacă băile reci şi folosirea unei creme hidratante nu te vor ajuta, ai putea avea nevoie de o cremă cu steroizi sau de un antihistaminic oral.

La 40 de ani

• Examinează-ţi pielea regulat

În jurul acestei vârste pot apărea primele semne ale cancerului de piele. Depistat în fază incipientă, acest tip de cancer este tratabil în 99% dintre cazuri. Aşa că o examinare lunară a pielii este absolut necesară. Trebuie să cauţi aluniţe noi apărute sau orice alt fel de semn care ţi se pare suspect.

Este bine ca examinarea să se facă în faţa unei oglinzii şi să se verifice întregul corp, de la pielea scalpului până la tălpi.

• Alege-ţi cu atenţie produsele cosmetice

Pentru a combate semnele îmbătrănirii precum un tonus inegal al pielii, riduri sau pete maronii, dermatologii recomandă începerea unui tratament cu o cremă pe bază de retinol cum ar fi tretinoinul.

De asemenea, unii specialiştii sunt de părere că produsele naturiste de îngrijire ale pielii pe bază de plante, cum ar fi iarba fetei sau rădăcini de lemn dulce sunt eficiente pentru că au o acţiune antioxidantă ce combate daunele produse de razele ultraviolete.

• Elimină rozaceea

Dacă pielea ta e afectată de probleme precum roşeaţă persistentă, vase de sânge sub forma unor pânze de paianjeni şi mici umflături pe faţă, un dermatolog te poate diagnostica cu rozacee. Această boală este o afecţiune a pielii declanşată de expunerea la soare, stres, alcool, alimente picante sau căldură. De cele mai multe ori această problemă a pielii apare la persoanele mai în vârstă.

În acest caz, experţii recomandă folosirea unor produse pentru piele sensibilă iar dacă roşeaţa este mai intensă poţi să o camuflezi cu un machiaj cu nuanţe verzui sau cu un ser antiroşeaţă cu cofeină.

• Fii atentă la petele apărute

După vârsta de 40 de ani, pielea femeilor se poate umple de pete roşii, uscate , care apar pe frunte, obraji sau pe nas. Această boală, denumită keratoza actinică este rezultatul expunerii excesive la soare. Petele pot deveni canceroase dacă nu sunt îndepărtate. Dacă crezi că ai această boală ar fi bine să faci o vizită medicului dermatolog.

O altă problemă de piele comună la această vârstă este keratoza seboreică care apare, de obicei, pe spate şi piept sub forma unor umflături de culoare galben-brună. Această afecţiune arată ciudat, dar e benignă şi poate fi eliminată cu o vizită la medic.

La 50 de ani

• Potoleşte-ţi setea

După vârsta de 50 de ani, nivelul estrogenului din organismul unei femei scade, la fel şi producţia de sebum. Astfel, pielea devine mai subţire, uscată şi de multe ori apar măncărimi. Aceste probleme pot fi înrăutăţite de băile prea dese cu apă fierbinte sau folosirea excesivă a unui săpun dur.

Pielea uscată însoţită de mâncărimi mai poate apărea şi datorită unei afecţiuni numite hipotiroidism, prezentă când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni.
De aceea, la această vârstă e bine să mergi la controale medicale regulate, mai ales dacă ai şi alte simptome cum ar fi oboseală, depresie, dureri musculare sau creştere în greutate inexplicabilă.

• Iubeşte-ţi picioarele

Aproape jumătate dintre femeile de peste 50 de ani au pe picioare varice – vase de sânge dilatate vizibile sub piele. Gravitatea, genetica şi îmbătrânirea sunt factorii principali care cauzează aceste afecţiuni, iar femeile care stau foarte mult în picioare sunt mai afectate de această boală. Tratamentul se poate realiza prin scleroterapie, adică sigilarea venelor, dar şi prin tratamente cu laser.

Varicele nu sunt semnele unei probleme circulatorii, dar în cazul în care un vas de acest tip devine umflat, cald sau roşu, ori dacă în jurul lui apare o erupţie dureroasă mergi la doctor pentru că există riscul de a avea un cheag de sânge periculos.

Pentru prevenirea acestor probleme evită să stai cu picioarele încrucişate pentru perioade lungi de timp, fă exerciţii în mod regulat şi menţineţi greutatea.

 

Cele mai citite

Instanța respinge definiv recursul formulat de Călin Georgescu în cazul anulării alegerilor prezidențiale din 2024

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins vineri recursul formulat de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept în...

Titlurile de stat din Europa de Est se confruntă cu dificultăți majore în 2025

Titlurile de stat din Europa de Est, inclusiv cele din Ungaria și România, au avut un început de an slab, înregistrând performanțe mai slabe...

Aaron Boupendza nu mai face parte din lotul Rapidului

Aaron Boupendza, atacantul gabonez în vârstă de 28 de ani, a fost exclus din planurile echipei Rapid București după un incident major petrecut în...
Ultima oră
Pe aceeași temă