Multe dintre plantele din grădină, mai ales că gama acestora a cunoscut o diversificare bogată, vor rămâne aici şi în perioada sezonului rece, chiar dacă unele sunt în ghivece şi, prin urmare, mai predispuse la îngheţ. Cum le protejăm?
Folosiți materiale de protecţie pentru ramuri și seturi de huse termoizolante. La acestea se adaugă folii protectoare pentru sol, ghivece şi plante. Pe piață există și materiale de protecţie din fibre naturale, precum iuta sau fibra de cocos. Multe dintre aceste soluţii se găsesc ușor în magazinele de bricolaj.
Plantele mediteraneene, precum palmieri, smochini, citrice, măslini (care nu rezistă peste iarnă fără protecţie), trebuie protejate în întregime, cu huse de dimensiuni XXL din lână sau iută, care asigură protecție completă pe timpul iernii.
Specialiștii recomandă, de asemenea, protecţia pomilor tineri şi a arbuștilor plantați recent, prin acoperirea substratului cu plăci din fibre de cocos şi apoi acumularea de frunze uscate în jurul trunchiului. Lăstarii tineri se leagă cu rafie, iar coroana se acoperă cu sac din iută sau flies.
Spre deosebire de plantele cu rădăcinile în pământ, plantele din ghivece sunt mai predispuse la îngheţ. Pentru cei care au plante în ghivece – fie pe balcon, terasă sau în grădini – există soluţii precum învelişurile din pâslă de iută sau plăci din fibre de cocos. Acestea vor împiedia îngheţarea bruscă a rădăcinilor. Totodată se pot folosi lacuri protectoare pentru ghivece, care asigură rezistența acestora și protecţia plantei. O altă soluţie de învelire a ghivecelor este rogojina din fibre de cocos, fibre de salcie sau folia cu bule.
TIPS & TRICKS: Plantele de interior în sezonul rece
Designer floral Anca Lupu eltung.impex@gmail.com
Toamna – anotimpul recoltelor – vine la pachet şi cu aducerea plantelor mai sensibile în casă sau în apartament şi pregătirea lor pentru sezonul rece. În primul rând, odată cu introducerea lor în casă trebuie verificate de posibili dăunători, deparazitate şi apoi, dacă au fost curăţate, se trece la pasul următor: schimbarea pământului şi fertilizarea celor care vor avea nevoie.
Citricele sunt plante care vara se dezvoltă mult mai armonios afară, iar toamna vor suferi până se vor adapta la mutarea în interior. Dacă pomii sunt cu floare sau pe rod, nu se va schimba acum pământul, în cel mai bun caz se va face o completare.
Gardenia, floarea celor de la Casa Dior, plantă frumos mirositoare, este una dintre favoritele noastre, dar are nevoie de o îngrijire aparte. Trebuie supravegheată mai atent, pentru că la mutarea în interior, în lipsa curenţilor de aer, riscă să se îmbolnăvească rapid de păduche lânos. De aceea se recomandă să fie ţinută în locuri bine ventilate şi să aibă o umiditate ridicată în aer.
Hibiscus (trandafirul japonez) se va uda mai rar pe perioada iernii şi va fi amplasat, de asemenea, într-o zonă în care umiditatea este moderată. Udarea trebuie adaptată la noile temperaturi – se recomandă, în general, ca aceasta să se facă indirect, punând apă în farfurioară, astfel planta urmând să absoarbă cât are nevoie. Fiind sezonul repausului vegetativ, plantele nu mai necesită aceeaşi cantitate de apă ca în vară.
Odată cu mutarea la interior, cactuşii şi suculentele se recomandă să fie amplasate într-o zonă mai întunecată şi să fie udate de maximum 4 ori pe durata întregii ierni. De asemenea, camera în care vor fi amplasate trebuie să aibă temperaturi constante de maximum 15 grade C. Astfel cresc şansele ca anul viitor să aibă o înflorire bogată.
Ferigilor şi plantelor din această categorie le trebuie umiditate mai multă, deci trebuie stropite mai des şi nu ţinute la soare direct. Şi asparagusului îi trebuie mai multă umiditate, nu neapărat lumină; se recomandă stropirea frunzelor. Plante precum Yucca sau Monstera necesită schimbarea pământului.
În general, majoritatea plantelor necesită doar lumină difuză şi nu multă căldură. Dacă totuşi sunt plasate lângă calorifere, în apropierea ferestrelor, atunci se recomandă stropirea frunzelor sau asigurarea umidităţii (vase cu apă în apropiere).
Principalele recomandări sunt ca toamna să ne asigurăm că plantele de interior nu au luat dăunători din grădină pe durata verii înainte de a le reintroduce în case şi să nu schimbăm ghivecele plantelor care au flori sau fructe, întrucât le putem face mai mult rău. Spor la treabă să aveţi!