6.1 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăGDPRCum poţi să devii mai fericit în două minute

Cum poţi să devii mai fericit în două minute

Crezi că dacă o să câştigi la loterie sau vei descoperi o cremă antirid miraculoasă te vei simţi cel mai fericit om de pe pământ? Experţii spun că această ipoteză este falsă deoarece lucrurile care ne înconjoară ne influenezeaza doar cu 10% starea de spirit. Trăsăturile genetice contează în proporţie de 50%, iar în proporţie de 40% fericirea este determinată doar de modul în care reuşim să ne binedispunem în fiecare zi. Astfel, dacă vrei să te relaxezi după o zi infernală la serviciu şi să îţi infrmusetezi seara, încearcă aceste trucuri care îţi aduc zâmbetul pe buze, potrivit prevention.com.

1.Uite-te printre fotografii din ultima vacanţă atunci când ai moralul la pământ. Este posibil să te facă să te simţi mai bine decât câteva bucăţi de ciocolată. Asta au descoperit cercetătorii din Marea Britanie care au studiat cum se schimbă dispoziţia oamenilor după ce mănâncă ciocolată sau beau un pahar de alcool, după ce se uită la televizor, ascultă muzică sau se uită la fotografii personale. Muzică şi ciocolată nu au îmbunătăţit starea de spirit a voluntarilor, alcoolul şi televizorul au modificat dispoziţia cu doar 1%, în timp ce oamenii care s-au uitat fotografii s-au simţit mai bine cu 11%. Alege câteva poze favorite pe care să le pui pe ecranul calculatorului de la serviciu ca screensaver sau cumpără o ramă digitală pe care să o ţii la birou.

2. Păstrează câteva nuci la îndemnă când vrei să te înveseleşti sau adaugă câteva bucăţi de somon în salata de la prânz. Aceste alimente conţin acizi graşi omega-3 care îi ajută pe oameni să scape de depresie şi să fie mai sociabili, spun cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh. Ei au măsurat nivelurile de acizi omega-3 din sânge la 106 adulţi sănătoşi pe care i-au supus apoi la teste pshihologice. Cei care au avut niveluri mai mari de omega-3 au avut rezultate mai bune decât ceilalţi.

3. Aprinde o lumânare parfumată pe birou ca să te ajute să te calmezi după o zi stresantă. Cercetătorii australieni au descoperit că mirosul de portocale şi de lavandă i-a ajutat pe voluntarii participanţi la un studiu să fie mai puţini anxioşi şi să aibă o atitudine optimistă faţă de cei care nu au inhalat niciun parfum.

4. Trage draperiile şi lasă soarele să intre în cameră dimineaţa când te trezeşti. Te vei simţi mai bucuros în doar câteva secunde. Un studiu realizat pe 450 de femei a descoperit că cele care au dormit în camere unde intră mai multă lumina, mai ales dimineaţa, s-au simţit mai odihnite şi mai binedispuse. Este recomandat să mănânci micul dejun pe terasă sau în preajma unei ferestre deschise. În plus, dacă ai timp să faci câteva exerciţii dimineaţa, alege un loc luminos deoarece lumina poate avea efecte benefice asupra dispoziţiei şi a eficienţei tale, recomandă doctorul Anthony Levitt de la Universitatea din Toronto.

5. Fă curăţenie în casă şi organizează lucrurile de pe birou. ”Dezordinea îţi poate provoca o stare de anxietate deoarece îţi aminteşte că sunt multe lucruri pe care trebuie să le faci”, spune doctorul Elaine Aron, autoarea cărţii ”O persoană foarte sensibilă”. Aranjează-ţi teancul de foi de pe birou şi fă curăţenie în câteva locuri din casă unde petreci mai mult timp. Nu trebuie să te apuci de curăţenie generală decât dacă ai timp şi răbdare, în schimb poţi să strângi toate revistele într-o cutie sau să pui cărţile la loc pe rafturile din bibliotecă. ”Doar iluzia curăţeniei te poate ajuta să te simţi mai calm”, spune Aron.

6. Gândeşte repede şi antrenează-ţi mintea tot timpul ca să te simţi mai relaxat, spune psihologul Emily Pronin, de la Universitatea din Princeton. De exemplu, când mama soacră te scoate din minţi, respiră 30 de secunde şi aminteşte-ţi că te ajută mereu la treburile casnice şi te vei simţi mai bine. Dacă nu îţi vine în minte nici un motiv pentru care o îndrăgeşti pe mama soţului tău, gândeşte-te la toate motivele pentru care te enervează. Chiar şi gândurile negative te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit dacă îţi ţin creierul în priză, a descoperit Pronin. Specialiştii cred că dacă ne folosim mintea la intensitate maximă, creierul eliberează nişte substanţe care ne fac să ne simţim mai bine.

7. Râzi cu poftă! Studiile arată ca un râs sănătos produce o reacţie chimică ce îţi îmbunătăţeşte instantaneu starea de spirit, reduce durerea şi stresul şi stimulează imunitatea organismului. Atunci când te simţi stresat, urmăreşte un clip amuzant de pe youtube sau sună un prieten cu care să stai la taclale.

8. Fă-ţi timp pentru tine şi bucură-te de linişte şi pace şi te vei simţi mult mai fericit. Unele cercetări sugerează ca oamenii simt nevoia din când în când să petreacă timp singuri pentru a se putea relaxa. Specialiştii au observat într-un studiu realizat pe trei bebeluşi că aceştia au închis ochii şi s-au întors cu spate când erau suprasolicitaţi de părinţii lor. În schimb, mamele care le-au acordat copiilor timp să se odihnească au avut bebeluşi mai bucuroşi. În timpul unei zile stresante, ia o pauză de cinci minute, ridică-te de la birou şi ieşi afară la aer. Stai cu ochii închişi câteva minute şi gândeşte la un lucru care te face fericit, precum planurile pentru week-end.

9. Vorbeşte cu un vecin prietenos care să te molipsească cu entuziasmul lui. Potrivit unui studiu recent, aceasta este o modalitate de a te binedispune mai repede decât dacă te întâlneşti cu prietenul cel mai bun la un suc o dată pe săptămână. Cercetătorii spun că un rol important îl are frecvenţa cu care socializezi cu alţi oameni, iar dacă prietenii tăi stau mai aproape de tine, şansele de a fi mai fericit cresc cu 42%. Dacă în schimb, amicii tăi stau mai departe de trei kilometrii de casa ta, şansele de a vă vedea scad cu până la 22% şi astfel vei fi mai posomorât. O altă cercetare a descoperit că oamenii fericiţi îşi vizitează vecinii de şapte ori mai des decât persoanele care sunt deprimate.

10. Gătitul este o modalitate de relaxare recomandată de specialistul în medicină integrativă Andrew Weil. După o zi obositoare la spital, doctorul Weil s-a dus direct la supermarket şi a cumpărat toate ingredientele necesare ca să pregătească o masă delicioasă. Meniul: supă, lasagna cu legume şi somon cu cartofi natur. „Timpul petrecut în bucătărie mi-a alungat toate sentimentele negative şi mi-a dat un sentiment de satisfacţie”, a spus Weil. Această metodă de relaxare, alături de exerciţii, yoga şi meditaţie, poate avea rezultate nemaipomenite asupra sănătăţii tale.

11. Renunţă la terapia prin cumpărături. În loc să îţi cumperi haine atunci când eşti stresat, mai bine caută experienţe inedite care să te facă să te simţi mai fericit. Un studiu realizat pe 329 de persoane pasionate de shopping a demonstrat ca o masă copioasă sau un concert bun i-a făcut mai fericiţi pe voluntari decât dacă şi-au cumpărat haine sau bijuterii. În plus, astfel de activităţi te ajută să petreci mai mult timp cu familia şi prietenii.

12. Fă o faptă bună. Oamenii care fac voluntariat sunt mai fericiţi decât ceilalati, indiferent de câţi bani câştigă sau alţi factori socio-economici. Este ideal dacă te poţi implica în mod regulat într-o organizaţie non-guvernamentală care sprijină comunitatea, dar dacă nu ai timp suficient poţi să devii donator de organe, sau să participi la un marş de solidaritate. Cercetători cred că voluntariatul îţi oferă o senzaţie de împlinire şi te ajută să apreciezi toate lucruri bune din viaţă ta.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Doi elevi din Baia Mare au fost diagnosticaţi cu meningită! Cursurile se țin în online

În urma confirmării a două cazuri de meningită meningococică la elevi din Baia Mare, autoritățile sanitare și educaționale au luat măsuri de prevenție drastice. Doi...

Google Maps va afișa rapoarte de incidente din Waze

Google Maps începe să adopte caracteristici populare ale aplicației Waze, cum ar fi alertele de trafic generate de comunitate, dar reacțiile utilizatorilor sunt mixte....

Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”, a murit la 65 de ani

Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei și al echipei naționale, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla” pentru performanța sa istorică din 1986, s-a stins...
Ultima oră
Pe aceeași temă