1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăGDPRCum îţi protejezi pielea pe timp de iarnă

Cum îţi protejezi pielea pe timp de iarnă

În fiecare iarnă tot mai multe persoane se confruntă cu problema pielii uscate. Medicii dermatologi susţin că o piele uscată ne expune la bacterii şi infecţii, aşa că este un semnal de alarmă din partea corpului nostru.

Nivelul de hidratare al pielii este controlat de lipide, substanţe uleioase produse de stratul extern al pielii numit epidermă. O epidermă cu un deficit de lipide permite apei să ajungă la suprafaţă şi să se evapore, provocând uscăciunea pielii.

Unele zone ale corpului sunt mai predispuse la uscăciune decât altele, în funcţie de concentrarea glandelor sebacee. Pe faţă (în special pe frunte şi în zona nasului), pe piept şi pe spate sunt concentrate cele mai multe glande sebacee. Aceste zone au mai puţine probleme cu deshidratarea. Zonele cu mai puţine glande, precum gambele sau buzele (care nu au nicio glandă sebacee), au tendinţa de a se usca mai des.

Cauzele deshidratării pielii

Sunt mai mulţi factori care duc la uscarea pielii. Cei mai comuni factori sunt:

·    Vârsta: producerea estrogenului la femei scade o dată cu vârsta şi astfel corpul produce mai puţine lipide.

·    Genele: unii oameni sunt mai predispuşi la uscăciunea pielii din punct de vedere genetic, având mai puţine glande sebacee.

·    Schimbările de vreme: temperaturile scăzute, vântul rece,  umiditatea scăzută şi aerul cald uscat produc evaporarea mai rapidă a apei din piele.

·    Băile şi duşurile lungi şi fierbinţi: spălatul prelungit duce la îndepărtarea stratului uleios protector al pielii.

·    Fumatul: deosebit de toxic pentru piele, fumatul absoarbe oxigenul şi nutrienţii din straturile externe ale pielii provocând, de asemenea, apariţia prematură a ridurilor.

·    Hainele de lână: materialele aspre pot afecta pielea distrugând bariera care menţine hidratarea şi cauzând crăparea acesteia.

·    Afecţiunile cornice: diabetul, bolile de tiroidă şi de rinichi, precum şi unele medicamente, ca antidepresivele sau antialergicele usucă pielea.

Cum să îţi protejezi pielea

·    Schimbă rutina îngrijirii pielii: renunţă la produsele de îngrijire a tenului pe bază de alcool, precum tonifiantele sau soluţiile astringente de curăţare a tenului. Curăţă-ţi tenul o singură dată pe zi, seara, pentru a îndepărta urmele de murdărie şi machiajul.

·    Fă duşuri călduţe şi limitează-le la cinci minute sau mai puţin. Dacă preferi băile, adaugă făină de ovăz în apă.

·    Hidratează-ţi pielea: nu este de ajuns să bei multă apă. În timpul iernii este recomandat să îţi hidratezi pielea de cel puţin două ori pe zi, imediat după duş şi înainte de culcare. Cu cât este mai uscată pielea, cu atât mai grasă ar trebui să fie loţiunea.

·    Acoperă-ţi mâinile date cu cremă cu o pereche de mănuşi albe din bumbac. Acestea ajută la vindecarea pielii crăpate. Umezeşte-ţi mâinile, aplică un unguent, apoi poartă mănuşile pentru câteva ore.

·    Acoperă pielea: poartă mănuşi în timpul ierni pentru a preveni pielea crăpată şi degerăturile şi foloseşte balsam ca să îţi hidratezi buzele.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

2024, record de drumuri rapide. Alți 21 km deschiși pe A7 Moldova

Începând de astăzi, la ora 16:00, traficul va fi deschis pe Lotul 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 (Ploiești-Buzău), un segment de 21 km....

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă