2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRCum îţi cureţi ficatul de toxine

Cum îţi cureţi ficatul de toxine

În fiecare zi, corpul uman este expus unor toxine dăunătoare, precum unele medicamente, poluarea şi chimicalele din mâncare. De detoxifierea organismului este responsabil ficatul, cel mai mare organ intern, care metabolizează bila, grăsimile şi elimină substanţele dăunătoare în colon. Pentru ca detoxifierea să fie cât mai eficientă trebuie să faci mici schimbări în dieta ta, cum ar fi hidratarea corespunzătoare sau conumul mare de fibre, potrivit siteului livestrong.com.

Consumă cât mai multe fibre

Ia o capsulă de 500 de miligrame de vitamina C (acid ascorbic) în fiecare zi, pentru că ajută la detoxifiere. Această substanţă ajută ficatul să producă glutation, un antioxidant care accelerează eliminarea toxinelor. În plus, mănâncă măcar trei alimente sănătoase şi bogate în vitamina C, precum citricele, ardeii roşii şi verzi, roşiile, fructele de pădure sau brocolli.

Alege mâncărurile bogate în fibre, pentru că ficatul conduce toxinele care intră în corp direct în sistemul digestiv. Atunci când acesta are suficiente fibre, toxinele se amestecă în alimentele pe care le consumi şi sunt eliminate la următoarea mişcare a intestinului. În momentul în care sistemului digestiv îi lipsesc fibrele, toxinele sunt conduse înapoi în sânge, iar ficatul devine suprasolicitat, pentru că trebuie să le proceseze din nou.

Alimentele ar trebui să fie eliminate din corp în cel mult 18 ore după ce le-ai consumat. Majoritatea adulţilor însă menţin reziduurile alimentare în colon între două şi şapte zile. Fibrele sunt esenţiale pentru curăţarea colonului, pentru că pur şi simplu mătură materiile fecale din colon şi de pe pereţii intestinali. Mâncărurile bogate în fibre sunt pâinea, cerealele integrale, seminţele de in, porumbul, prunele, merele, fasolea şi ananasul.

Hidratează-te şi fă mult sport

Bea între zece şi 12 pahare de apă zilnic. Dacă te hidratezi corespunzător, toxinele vor fi eliminate mai uşor. Consumă doar apă filtrată sau îmbuteliată, pentru a evita substanţele periculoase conţinute de apă de la robinet sau de la fântânile publice.

Apa joacă un rol vital în aproape toate funcţiile corpului, inclusiv în circulaţia sanguină, transportul nutrienţilor şi eliminarea reziduurilor din celule. În plus, ajută la prevenirea acumulării toxinelor în ficat, dar şi în colon, unde facilitează mişcările intestinului. Dacă adaugi lămâie în apa băută, măreşti capacitatea ficatului de a descompune bila şi de a metaboliza grăsimile.

Fă sport, cel puţin o oră pe zi. Aerobicul, alergarea şi exerciţiile de forţă vor stimula ficatul să elimine toxinele, vor îmbunătăţi circulaţia sanguină şi sănătatea cardiovasculară. Înainte să începi însă o perioadă de antrenament intens, mergi la doctor şi fă un consult.

Elimină metalele grele din corp

Plumbul, cadmiul şi mercurul, metale grele de care corpul tău nu are nevoie, privin din diverse surse, cum ar fi aerul, apa, mâncarea, cosmeticele şi produsele casnice. Odată intrate în organism, sunt dificil de eliminat din celule şi ţesuturi. Una dintre modalităţi este consumul unui agent de chelare, o substanţă care strânge şi colectează metalele, apoi le elimină din organism.

Unul dintre agenţii naturali de chelare pe care îi poţi consuma regulat este laptele de ciulini, care vindecă ficatul şi îi măreşte capacitatea de a elimina toxinele. Agenţii de chelare colectează însă şi metalele de care corpul tău are nevoie, precum zincul, cuprul şi fierul, de aceea este important să mănânci alimente bogate in aceste substanţe atunci când urmezi o cură de detoxifiere.

Regimul unei zile de detoxifiere

Atunci când vrei să ţii o cură de detoxifiere a ficatului, trebuie să ştii că alimentele trebuie consumate în starea lor naturală, iar cele care trebuie pregătite, se gătesc acasă, fără chimicale şi fără ulei. Nu ai voie să mănânci prăjeli, dulciuri sau produse de patiserie. Cel puţin o zi pe săptămână încearcă un regim vegetarian. Lactatele trebuie să fie degresate, iar pâine integrală. În plus, sunt interzise alcoolul, cofeina şi fumatul.

Imediat după ce te trezeşti, bea un pahar de apă călduţă în care ai stors jumătate de lămâie, apoi pune în alt pahar cu apă o lingură de seminţe de in şi bea conţinutul.

Micul dejun

* băutură din piure de pere, lapte de orez şi pudră de proteine din orez
* o tabletă de vitamina C

Gustări

* suc de mere diluat cu apă
* apă plată
* supă de zarzavat
* bucăţi de ţelină şi humus

Prânz

* supă de legume
* brocolli gătit la aburi cu seminţe de susan şi sfeclă stropite cu suc de lămâie, cu garnitură de orez brun
* sos de mere
* o tabletă de multivitamine

Gustări

* morcovi şi humus
* apă
* supliment alimentar: lapte de ciulini

Cină

* linte şi curry
* salată cu legume asortate, ardei iuţi roşii, anghinare şi varză, cu dressing de usturoi, suc de lămâie şi ulei de măsline
* supă de zarzavat

Înainte de culcare, bea un pahar mare cu apă, în care ai pus o lingură de seminţe de in.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă