6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăGDPRCum îţi ajuţi copilul să se angajeze în vacanţă

Cum îţi ajuţi copilul să se angajeze în vacanţă

Când adolescenţii se simt pregătiţi să aibă un job de vară, au nevoie de sprijin din partea părinţilor, pentru a reuşi acest lucru. Gândul că vor avea mai mulţi bani de cheltuială este incitant, dar procesul de angajare poate fi intimidant. Este firesc ca tinerii să se simtă nesiguri şi emoţionaţi la început, iar aici intervine îndrumarea părinţilor, care îi pot încuraja şi susţine, potrivit site-ului ehow.com.

Menţionează-i beneficiile. Copilul tău va avea o mulţime de avantaje dacă se va angaja, de la mai mulţi bani de buzunar la mai multe abilităţi, care măresc posibilităţile unei cariere reuşite. Vorbeşte-i despre aceste beneficii, dar nu exagera. După cum ştii, adolescenţii sunt sensibili şi este foarte posibil să refuze ceva dacă simt că îi presezi.

Gândeşte pozitiv. Uneori, le pui copiilor limite, spunându-le „Acest lucru nu este posibil”, când este mai bine să foloseşti replica „Poate că este posibil”. Dacă le spui întotdeauna adolescenţilor „Nu poţi face asta”, se vor simţi învinşi încă dinainte să înceapă lupta, şi îşi pierd motivaţia. Alege mai bine variantele „Eu cred că ai putea să faci asta” sau „Încearcă şi vezi”.

Evaluează toate posibilităţile. Poate că fiul tău de 16 ani visează să fie dealer auto şi să conducă prin curtea showroomului o mulţime de maşini scumpe, dar tu ştii că îl vor angaja doar la 18 ani. Nu îl descuraja, spunându-i „Sigur nu primeşti jobul acesta”. Încearcă să fii alături de el. Oferă-te să îl duci cu maşina la showroom pentru a lua un formular de angajare. În fazele incipiente ale căutării unui job, nu este atât de important să te angajezi din prima, ci să te obişnuieşti cu procesul premergător. Odată ce copilul tău va fi familiarizat cu aplicaţiile şi interviurile, va găsi şi un loc de muncă.

Oferă-i sprijin. Căutarea unui job poate fi descurajantă. Adolescenţii sunt deseori dezamăgiţi dacă nu se angajează imediat sau dacă nu găsesc jobul perfect, cu salariu fabulos. Procesul de căutare a unui job este plin de refuzuri, de aceea trebuie să îţi înveţi copilul să accepte acest lucru. Aici intervin sfaturile tale, care fac diferenţa dintre renunţare şi continuare. Ajută-ţi copilul cu toate relaţiile pe care le ai şi încurajează-l constant.

Dă-i indicii. Adolescenţii pot crede că au toate informaţiile necesare despre găsirea unui job, dar cu siguranţă au nevoie de puţin ajutor. De aceea, trebuie să fii atent când îi dai sugestii, ca să nu se simtă cocoloşit. De exemplu, un tată i-a explicat fiului său importanţa scrisorii de recomandare şi apoi a subliniat, în trecere, cât de important este să o ataşezi formularului de angajare. Copilul său de 17 ani i-a urmat sfatul şi a ataşat o scrisoare de la un profesor. A fost suficient ca să obţină primul său loc de muncă. O mamă şi-a ajutat fiul să îşi scrie CV-ul, deşi fusese casnică toată viaţa. Angajatorul a fost atât de impresionat, încât l-a angajat, în detrimentul celorlalţi candidaţi, care completaseră doar formularul de angajare.

Fă totul distractiv. Căutarea unui job este stresantă, dar ca părinte poţi face totul relaxant şi amuzant. În loc să îi impui găsirea unui loc de muncă, aprecia-i eforturile, spunându-i: „Mă bucur că vrei să te angajezi”. O mamă a transformat aplicaţiile pentru joburi într-o cursă cu recompense. Fiica sa şi prietenele ei au fost îndemnate să aducă acasă formulare de la 10 companii. Fiecare aplicaţie adusă primea un premiu, completarea ei aducea încă unul, iar depunerea la firmă se recompensa cu un bonus. Prima fată angajată primea o panglică albastră şi un ruj.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...
Ultima oră
Pe aceeași temă