Una dintre cele mai reputate echipe din domeniul stomatologic din România a ajuns la peste 35 de membri, iar cercetarea ştiinţifică, interdisciplinaritatea şi investiţiile în tehnologie de ultima oră au devenit crezul fondatorilor.
Din ce în ce mai mult, stomatologii, medicii şi asistentele medicale devin nou brand de ţară al României. După imaginile dezolante cu România de după răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu şi după isteria mediatică a ”invaziei” românilor în Marea Britanie, în mass-media internaţională începe să se contureze o nouă imagine. Ea este axată pe calitatea deosebită – umană şi profesională – a specialiştilor în ştiinţe medicale din România. Primii au ajuns sub luminile reflectoarelor medicii români care lucrează în străinătate şi care au devenit adevărate notabilităţi ale comunităţilor occidentale în care trăiesc. Apoi, au urmat zeci de articole despre studenţii din Franţa sau din Suedia care ajung să studieze la Cluj, la Universitatea de Medicină şi Farmacie. A treia etapă în profilarea noii imagini a României a fost reprezentată de avalanşa de străini care practică turismul stomatologic sau pentru a apela la servicii de chirurgie estetică. Însă, deja se conturează al patrulea val. Este vorba de acele clinici şi echipe medicale care nu doar că sunt la nivel occidental, ci chiar depăşesc media europeană. Pe fondul lipsei cronice a fondurilor din sistemul public, aceste clinici private au fost create de medici cu viziune, care au înţeles că cetăţenia română nu implică automat un complex de inferioritate în faţa confraţilor din străinătate. Un astfel de exemplu este la Cluj Clinica Stomestet, creată de soţii Smaranda şi Rareş Buduru. Clinica clujeană este implicată şi finanţează numeroase proiecte de cercetare şi se află în avangarda cercetării private din domeniul stomatologic din Europa Centrală şi de Est. Smaranda şi Rareş Buduru au rămas aproape de Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” şi se numără printre medicii de top din România care au reuşit să îmbine practica profesională la un nivel excelent cu activitatea didactică şi cu cea ştiinţifică.
Cercetare ştiinţifică în loc de lux
Medicul Smaranda Buduru spune că ideea de a investi fonduri private în cercetare mai degrabă decât în maşini de lux a fost asumată încă de la început, în contextul în care direcţiile de studiu pot să fie foarte bine specializate şi pragmatice, ancorate în realitatea cotidiană, relevată de cazurile tratate la Stomestet, astfel încât rezultatele cercetării ştiinţifice să poată avea un impact imediat asupra calităţii tratamentului medical de care beneficiază pacientul. ”Ce face un medic stomatolog atunci când porneşte la drum? Îşi face un cabinet, nu? Şi problema majoră atunci când îţi faci un cabinet este să poţi lucra, să ai pacienţi, să supravieţuieşti. Şi apoi, lucrurile încep să meargă puţin mai bine. Cam aceasta a fost şi povestea noastră la început, când am pornit cu un cabinet stomatologic la parterul unui bloc, cu eforturi financiare majore din partea părinţilor, din toate părţile. La un moment dat, pentru că mergeam şi la facultate şi puteam să văd nevoile viitorului medic încă din facultate, m-am gândit că aceasta nu este totul, să mergi la lucru şi să faci un pacient fericit şi apoi încă un pacient fericit… Şi crezul meu, din momentul în care am avut această iluminare, a fost acela că stomatologia se dezvoltă foarte rapid, că există foarte multe ramuri, că există o adevărată explozie de informaţie, astfel că, în cabinetul în care lucrez trebuie fie oameni foarte buni, specializaţi în diferite domenii, ca să poţi să faci o echipă valoroasă”, spune Smaranda Buduru. Ea adaugă că nu mai poate un singur om să facă totul la o calitate maximă, într-o clinică stomatologică. Astfel că familia Buduru a decis să îşi reinvestească veniturile generate de cabinetul stomatologic care a crescut până la ceea ce reprezintă azi Stomestet.
Mai puternici decât criza
Banii au mers deopotrivă spre aparatura de ultima generaţie, mai performantă decât în imensa majoritate a unităţilor stomatologice din Europa, spre pregătirea personalului de specialitate, spre finanţarea unor proiecte de cercetare, dar şi spre construirea unui sediu nou al Stomestet, pe Calea Mănăştur 68A, care să corespundă standardelor de calitate presupuse de asistenţa stomatologică oferite de echipa de medici clujeni. Mai mult, noul sediu a permis configurarea unor circuite funcţionale de o calitate crescută. Mutarea în noul sediu a avut loc în plină criză economică, însă, pentru că stomatologilor din familia Buduru le plac provocările, ei au decis să nu amâne instalarea în noul sediu. Au pariat pe cartea câştigătoare, iar cifra de afaceri a clinicii de stomatologie a crescut constant, de la an la an. Medicii Smaranda şi Rareş Buduru au făcut toate eforturile posibile pentru a fi prezenţi la conferinţele medicale de vârf, să îşi cumpere tot timpul ultimele cărţi şi reviste de specialitate, în loc să meargă doar în vacanţe exotice. Exemplul lor i-a mobilizat şi pe ceilalţi membri ai echipei medicale. Stomestet Cluj a depăşit cifra de 35 de angajaţi şi colaboratori, echipă care include specialişti în stomatologie, în laborator de tehnică dentară, cercetători şi personal TESA. ”La Stomestet Study îmi place pentru că tot timpul este un suflu tânăr. Vin oameni pasionaţi, cu energie şi creativitate. Eu, care sunt deja mai în vârstă decât ei, nu pot să mă las, iar competiţia mă mobilizează şi pe mine”, spune Rareş Buduru. ”Energia unui om este limitată. Dar atunci când vezi că vine un val din spate, acest lucru te mobilizează şi pe tine”, îl completează Smaranda Buduru. ”Nu poţi să rămâi în urmă, trebuie să citeşti informaţiile de specialitate. Nu poţi să îi dezamăgeşti pe oameni!”, mai spune Rareş Buduru. Iar aceste lucruri nu au trecut neobservate de către pacienţi. Clinica are şase unităţi de tratament, însă programările sunt deja făcute pe o lună şi jumătate dinainte.
Stomatologii preferaţi ai… stomatologilor
Reputaţia celor doi profesionişti este impecabilă şi în rândul confraţilor. Un sondaj făcut acum doi ani de către o organizaţie neguvernamentală printre stomatologii din Cluj, care i-a chestionat pe stomatologii din Cluj la ce coleg ar merge, dacă ar avea nevoie de asistenţă medicală, Smaranda Buduru a ieşit pe primul loc în clasamentul profesioniştilor în acest domeniu. Rareş Buduru a ieşit pe locul şase. Împreună, cei doi soţi şi parteneri au strâns mai mult de jumătate din voturi. Pe lângă aprecierea medicilor, ei se bucură şi de cea a studenţilor, pentru că Smaranda Buduru este şefa disciplinei de ocluzie dentară din cadrul catedrei de protetică de la universitatea clujeană, iar Rareş Buduru se ocupă cu atenţie de tinerii care vin în practică la clinica Stomestet, pe lângă faptul că şi-a aprofundat cunoştinţele într-un domeniu de vârf, cel al implantologiei.
Smaranda şi Rareş Buduru se numără printre cei mai apreciaţi stomatologi clujeni