În fiecare moment suntem înconjuraţi de o simfonie de culori. Fie că vorbim despre culorile din natură, despre arămiul unei păduri toamna sau despre un curcubeu, culorile ne încântă şi ne stimulează vizual. Ceea ce nu ştim este cât de puternică este influenţa culorilor asupra stării noastre de spirit. Ca un răspuns, a apărut o metodă de tratament mai puţin invazivă cu ajutorul culorilor: cromoterapia.
Apariţia acestei metode îşi are rădăcinile în Egipt, China şi Grecia. Strămoşii noştri pictau camere în diferite culori în speranţa de a grăbi vindecarea.
Cromoterapia utilizează spectrul luminii în tratamentul său. Fiecare culoare se încadrează într-o anumită frecvenţă ce ne poate influenţa starea emoţională şi fizică. Luând în considerare diferitele vibraţii şi frecvenţe ale culorilor, terapeuţii consideră că odată pătrunse în organsim, culorile pot declanşa reacţii chimice. În cadrul aplicaţiilor terapeutice, anumite dezechilibre de culori sunt completate cu lumină artificială.
Roşu:
Roşu a reprezentat dintotdeauna energia, vitalitatea, pasiunea. Cu ajutorul acestei culori, cromoterapia stimulează neuronii şi îmbunătăţeşte circulaţia sângeului. Are un efect pozitiv asupra sistemului nervos.
Portocaliu
Portocaliul se utilizează împotriva infecţiilor şi a spasmelor. Totodată, din punct de vedere emoţional, această culoare induce o stare de pozitivism şi entuziasm.
Galben
Dintotdeauna galbenul a fost un bun stimulent al energiei şi al bunei dispoziţii. Are un efect înviorător asupra organismului şi este folosit în cromoterapie pentru mecanismele motorii şi întreţinerea funcţiilor digestive.
Verde
O culoare paşnică, culoarea naturaleţii şi a prospeţimii. Este folosită în tratamentul cromoterapeutic pentru dilatarea arterelor. Acţionează asupra stării noastre de spirit prin inducerea unei gândiri pozitive.
Albastru
Deşi se încadrează în spectrul culorilor reci, albastrul creşte reacţia metabolismului şi este indicat în vindecarea plăgilor. Are un efect calmant asupra psihicului şi ne poate induce uşor într-o stare meditativă.
Violet
Este în esenţă o culoare relaxantă şi este utilizată în cromoterapie pentru inhibarea tumorilor.