Unul din 166 de nou-nascuti sufera de autism. Copiii bolnavi sunt frumosi, dar condamnati sa nu se poata integra in colectivitate. Lipsa acuta de terapeuti care sa depisteze boala a determinat Departamentul de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului al UMF Timisoara sa initieze un curs intensiv.
Autismul infantil este de patru ori mai frecvent la baieti decat la fete. Majoritatea copiilor cu autism sufera de un retard mintal sever. Departamentul de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului al Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara organizeaza, in perioada 14-16 mai, la clinica din str. Corbului nr. 7, un curs intensiv dedicat strict specialistilor in domeniu. "Cursul e necesar din cauza lipsei acute de specialisti calificati in diagnosticul si terapia tulburarilor de spectru autist si tulburarilor hiperkinetice cu deficit de atentie (ADHD), dupa metode validate international. El reprezinta demararea unui program de calificare pentru crearea de echipe multiprofesionale specializate in diagnostic si terapie in autism si ADHD", ne-a declarat asist. univ. dr. Otilia Secara, medic specialist psihiatru de copii si adolescenti. "Spectrul tulburarilor autiste este caracterizat de afectarea capacitatii de comunicare, a interactiunilor sociale si de comportamente repetitive si stereotipe", a subliniat dr. Otilia Secara. Bebelusii obisnuiti sunt fiinte sociale, se uita la fata oamenilor, se intorc in directia glasului auzit, zambesc, apuca un deget intins etc. "Persoanele cu autism nu ajung sa inteleaga ca oamenii au informatii, sentimente si scopuri diferite de ale lor (ceea ce reusesc cei mai multi copii cu dezvoltare normala in jurul varstei de 5 ani)", a explicat dr. Otilia Secara. Asadar vor fi incapabili sa inteleaga sau sa anticipeze actiunile celorlalti oameni.
SPECIALISTUL
» Risc de boala
Desi exista o componenta genetica, transmiterea autismului nu respecta un model clar. Expunerea fatului la virusul rubeolei, la alcool si acid valproic poate produce autism. Expunerea la thalidomida in zilele 20-24 de sarcina produce boala. Prin interventii specializate se pot obtine rezultate ameliorate.
Afectarea comunicarii
» Nonverbal
La copiii cu autism, contactul vizual fie lipseste cu desavarsire, fie este sporadic. Par sa se uite "prin", nu "la" celalalt.
» Verbal
Unii copii cu autism raman toata viata fara limbaj (mai ales cei cu retard mintal sever asociat).
» Intarziere
Alti copii incep sa vorbeasca tarziu, in jurul varstei de 5 ani.
» Deviant
Comunicarea devianta (limbaj mecanic, ritmul vorbirii sacadat etc.) este caracteristica autismului, si nu atat intarzierea limbajului.