Spitalele vor putea funcţiona ca societăţi comerciale, Casa de Asigurări de Sănătate va avea concurenţă de la asigurătorii privaţi, iar producătorii de medicamente vor fi taxaţi suplimentar.
Sistemul sanitar s-ar putea schimba din temelii, dacă intră în vigoare noua Lege a Sănătăţii, anunţată de preşedintele Traian Băsescu. Această lege ar urmări, în principal, privatizarea managementului spitalelor şi transformarea acestora în societăţi comerciale, introducerea asigurărilor private de sănătate şi schimbarea statutului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, plus o taxare mai drastică a firmelor de medicamente.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, nu a dorit să facă nici un comentariu privind noile propuneri, iar secretarii de stat din MS spun că nu au văzut încă primul draft al acestei noi legi. Totuşi, Cristian Vlădescu, care a făcut parte din Comisia prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii, susţine că a trimis către MS următoarele propuneri. „Unele dintre spitale ar putea funcţiona ca societăţi comerciale, precum farmaciile ori laboratoarele private. Altele ar putea ajunge sub egida unor fundaţii. Ele vor fi în contract cu statul, dar vor avea şi posibilitatea de a accesa credite, de a face investiţii proprii, de a angaja personalul după bunul plac”, a explicat Cristian Vlădescu. Potrivit specialistului, nu va putea fi vorba despre o privatizare totală a sistemului de sănătate.
Asigurări complementare de sănătate
O altă schimbare majoră ar putea fi în domeniul asigurărilor. Monopolul pe care îl deţine în acest moment Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea fi «spart». Pe lângă asigurările obligatorii, cetăţenii vor fi obligaţi să îşi facă unele complementare la firme private. „Statul va asigura doar un pachet minim de servicii, de exemplu urgenţele”, a exemplificat Mircea Cinteză, senator PDL şi fost ministru al Sănătăţii. În prezent, oficialii CNAS lucrează la pachetul minim de servicii, împreună cu o echipă formată din experţi străini. Pentru fiecare afecţiune în parte vor fi stabilite procedurile decontate de stat. Schimbarea statutului CNAS ar putea însemna trecerea acesteia în subordinea MS sau divizarea ei în mai multe case private de sănătate, după modelul german.
„Aceasta va fi posibil doar dacă se va face regionalizarea României”, a spus Cinteză. Ultima măsură vizează scăderea consumului de medicamente originale, prin suprataxarea producătorilor. Aceştia vor fi taxaţi cu până la 60% pentru tot ce vând în plus faţă de cât s-au angajat către stat. „Spre exemplu, dacă în loc să vindem 100 de cutii, vindem 120 vom fi taxaţi”, explică Sorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).