8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRCele mai multe imbolnaviri se inregistreaza in regiunea Asia-Pacific

Cele mai multe imbolnaviri se inregistreaza in regiunea Asia-Pacific

Hepatita B reprezinta o boala a ficatului prin infectie cu virusul B. Cel mai des, infectarile sunt consecinta comportamentelor neadecvate, cum ar fi contactele sexuale intamplatoare, consumul de droguri prin seringi sau piercingul.
Boala se transmite de la om la om prin contact cu sangele infectat sau cu secretii, cum ar fi saliva. Specialistii avertizeaza ca, odata infectata, persoana respectiva poate transmite, la randul sau, virusul B, cel mai des prin contact sexual. Alte cai sunt administrarea intravenoasa de droguri, tatuajele, piercingurile efectuate in conditii suspecte etc. Odata infectata, mama poate sa isi imbolnaveasca bebelusul. La nivel mondial, mai mult de doua miliarde de oameni au venit in contact cu virusul hepatitei B. Tarile din regiunea Asia-Pacific sunt cele mai expuse acestui flagel, in aceste zone inregistrandu-se cele mai multe imbolnaviri.

 

Conform datelor Asociatiei Asia-Pacific pentru Studiul Ficatului, mai mult de 350.000 de oameni mor in fiecare an in Asia din cauza complicatiilor asociate hepatitei B netratate. In China, de exemplu, in fiecare an mai multi oameni mor din cauza afectiunilor hepatice si a cancerului hepatic decat de complicatiile determinate de HIV, tuberculoza sau malarie la un loc. Dar cum ataca acest virus de temut ficatul? Medicina ne arata ca ficatul sustine functiile vitale ale organismului. Fiind cel mai mare organ solid din corp, ficatul este format din milioane de celule hepatice, denumite hepatocite. Aproape toata cantitatea de sange trece prin ficat, care sintetizeaza nutrientii si alte substante necesare, astfel incat organismul sa le poata folosi sau elimina mai usor. Orice infectie hepatica duce la inflamarea ficatului si la afectarea capacitatii sale de a-si indeplini functiile. Astfel, tesutul hepatic se transforma intr-unul fibros, care duce la ciroza.

 

Pe langa aceasta afectiune, hepatita B este responsabila de 80% din cazurile de cancer hepatic. Adeseori, bolile hepatice nu prezinta simptome specifice, ceea ce le face sa nu fie depistate timp indelungat. Dr. Liliana Preotescu a declarat ca "Romania se afla la o prevalenta medie in context european, intre 5% si 8%, in ceea ce priveste infectia cu virusul hepatitei B. Putem spune ca populatia nu este suficient de informata. Orice campanie de informare trebuie sa insiste pe faptul ca infectia cu virus B ucide lent". Personalul medical face parte din categoria persoanelor la risc. Depistarea virusului se face prin teste de sange. O sansa reala pentru bolnavi este medicatia moderna, care ajuta la incetinirea progresiei bolii si la regresia leziunilor hepatice. Ea este prescrisa si in Romania. Aproximativ 90% din oameni sunt capabili sa dezvolte imunitate impotriva virusului, ceilalti nu au aceasta sansa. Ei devin purtatori ai virusului.

» Transplant
O metoda de terapie complexa este transplantul de ficat. Medicii avertizeaza ca acesta nu poate proteja impotriva reaparitiei hepatitei B.

» Probleme sociale
Regiunea Asia-Pacific se confrunta cu cele mai grave consecinte ale hepatitei B din punct de vedere clinic, economic si social.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă