Mov, albastru, galben, da! Vorbim despre lentile de contact. Ochii şi privirea sunt primele lucruri pe care le observăm la o persoană, astfel că din ce în ce mai mulţi preferă să înlocuiască ochelarii de vedere cu lentile de contact sau pur şi simplu să folosească lentile colorate în scop estetic. Indiferent care este obiectivul pentru care le purtăm, este bine să ştim câteva lucruri înainte de a le utiliza.
Odată intrate în posesia unor lentile de contact, trebuie să avem o igienă corespunzătoare şi să urmăm sfatul medicului în ceea ce priveşte dezinfectarea şi menţinerea lor. Lentilele care nu sunt corect curăţate sau dezinfectate cresc riscul apariţiei infecţiilor oculare.
Un alt factor pe care trebuie să îl luăm în calcul este vechimea lentilelor. Dacă lentilele sunt vechi sau nu sunt poziţionate corect pe cornee pot zgâria ochiul sau pot determina creşterea unor vase de sânge în cornee. Deoarece lentilele se pot strâmba şi corneea îşi poate modifica forma, potrivirea lentilelor de contact trebuie periodic reevaluată.
Aceşti „asistenţi ai vederii” pot fi de mai multe feluri, în funcţie de materialul din care sunt alcătuiţi. Există lentile de contact dure, care au ca avantaj stabilitatea şi durabilitatea sau lentile de contact moi, fabricate din silicon. Acest tip de lentilă din silicon are o permeabilitate mai mare la oxigen, sunt mai confortabile şi uşor de purtat. Oricare ar fi opţiunea, este indicat un consult de specialitate înainte de a le comanda.
Deşi multora li se pare complicat procesul de aplicare al lentilelor, acestea se poziţionează relativ simplu. Înainte de a intra în procesul de aplicare, trebuie să urmezi câţiva paşi în ceea ce priveşte igiena. Trebuie să te speli pe mâini cu apă şi săpun după care să te ştergi cu un prosop de hârtie. Lentilele se aplică în colţul interior al ochiului, cu privirea îndreptată către colţul exterior. După mai multe aplicări, procesul va deveni familiar şi uşor.
De ce lentile? Foarte simplu! Pot corecta un viciu refractiv sau pot avea obiectiv estetic schimbând culoarea ochilor. Nu porţi grija ochelarilor sau a greutăţii lor pe nas şi ai un câmp vizual mai larg faţă de purtătorii de ochelari. Pot fi purtaţi în timpul activităţilor sportive sau chiar şi când purtăm ochelari de soare. Motivele pentru care purtăm sau am purta lentile de contact pot fi numeroase, de la scoaterea în evidenţă a ochiilor, până la libertatea de mişcare pe care ne-o oferă. Important este să le folosim într-un mod corect şi indicat de medicul oftalmolog. De altfel, lentilele de contact au devenit o soluţie la îndemână şi un „facilitator” al vieţii cotidiene.