Dacă suntem atenţi la mesajele romanelor de dragoste şi ale filmelor, vom observa că ele promovează un tip de legătură amoroasă numită de specialişti „relaţie codependentă”.
Aceasta se referă la tendinţa unuia din parteneri, sau a amândurora, de a pune pe planul secund toate nevoile personale, de dragul iubitului.
Deşi acest lucru pare foarte romantic, psihologii avertizează că s-ar putea să existe o problemă emoţională care să acutizeze această tendinţa naturală de a face mici sacrificii pentru o altcineva.
Ei consideră că oamenii implicaţi intr-o relaţie codependenta au probleme grave cu stima de sine, nu se simt bine în pielea lor şi au mereu nevoie de cineva în preajmă. Specialiştii cred că limita dintre dragoste şi obsesie este foarte subţire şi poate fi depăşită de oricine.
Afla ce poţi să faci că să eviţi să cazi în capcana relaţiilor codependente şi ce măsuri trebuie să iei dacă te afli deja în această situaţie, dar nu vrei să-l pierzi pe cel de lângă tine.
Cine cade pradă acestor relaţii?
Psihologii consideră că oamenii care au fost neglijaţi în copilărie au şanse mai mari să se implice intr-o relaţie codependenta, în care ei să fie victimele. în general, persoanele cu părinţi dezinteresaţi, narcisişti sau egocentrici, care consumau droguri, erau deprimaţi sau erau atât de obsedaţi de control încât au anulat capacitatea copiilor de distinge nevoile lor de cele ale părinţilor, sunt vulnerabili în faţa relaţiilor codependente.
Copiii care sunt supuşi unor astfel de traume trec prin nişte schimbări pe care specialiştii le numesc „procese de parentificare”. Micuţii ajung să adopte rolul de protectori ai părinţilor lor şi nu îşi mai îngăduie să aibă nevoi proprii, doar pentru a satisface adulţii. Acest lucru îi predispune pe copii să caute, la vârsta maturităţii, tovărăşia unor oameni despre care au impresia că au nevoie de ei.
Cum se poartă oamenii codependenti?
Oamenii codependenti sunt persoane foarte afectuoase care îi iubesc pe ceilalţi dincolo de limitele raţiunii. Din acest motiv, ei vor face în aşa fel încât cei din jur să fie perfect mulţumiţi în orice situaţie. Acest lucru sună bine, dar este, de fapt, dramatic pentru că oamenii codependenţi devin foarte uşor „preşul” celorlalţi, fără că aceştia să îşi dea seama că încălcă drepturile cuiva.
Ce poţi să faci că să nu devii o astfel de persoană?