Fiecare persoană are un miros corporal specific. Pe lângă acest fapt, mirosurile pe care le emanăm pot fi influenţate de foarte mulţi factori. Nu este nimic mai neplăcut să simţim un miros de perspiraţie pe care nu putem să îl controlăm. Folosim diferite produse care ne ajută în prevenirea mirosului neplăcut şi facem tot posibilul, în special vara pentru a evita emanaţiile neplăcute. Ce este de ştiut despre mirosul corporal?
1. Ai două glande sudoripare diferite
Cele două glande se numesc exocrine şi aprocrine. Glandele exocrine sunt pe toată suprafaţa pielii şi produc transpiraţie apoasă pentru a menţine temperatura corpului. Cele apocrine sunt mereu în legătura cu un folicul pilos şi se regăsesc în zona scalpului, a axilelor şi zona genitală. Transpiraţia secretată este unsuroasă din cauza lipidelor pe care le secretă.
2. Deodorant spray sau antiperspirant?
Cea mai bună linie de apărare împotriva transpiraţiei este antiperspirantul. Scopul acestuia este de a opri glanda să îşi desfăşoare activitatea, astfel împiedicând producţia de transpiraţie. Pe când deodorantul spray maschează mirosul chiar dacă eşti deja transpirată.
3. Mâncarea îţi poate afecta mirosul corporal
Eşti familiară cu usturoiul, ceapa sau curry. Aceste alimente sunt instigatori ai unui miros neplăcut. Aşadar, încearcă să eviţi să mânănci astfel de alimente înainte de a merge la vreo conferinţă, întâlnire sau la serviciu.
4. Ai grijă la ce produse foloseşti
Bowe sugerează că un săpun antibacterial este benefic pentru zonele sudoripare. Însă, sunt persoane care aplică alcool în acele zone, ceea ce nu este deloc avantajos. Alcoolul usucă pielea şi reacţia organismului tău va fi să producă mai multă transpiraţie.
5. Stresul poate cauza secreţie mai mare de sudoare
Înainte de a intra la un interviu sau la un examen, poate ai observat că transpiri mai mult. Asta deoarece stresul şi anxietatea pot stimula glandele sudoripare să producă mai multă transpiraţie.