Dacă ai decis să-ţi schimbi medicul de familie te vei izbi de rezistenţa sistemului. Este vorba de sistemul care face legătura între calculatorul medicului şi Casa de Asigurări. Cu alte cuvinte, aşteaptă-te ca să dureze vreo lună sau două până eşti “recunoscut” de reţeaua informatică. Între timp, îţi plăteşti conştiincios toate contruibuţiile, inclusiv cea la sănătate.
“Erorile de sistem sau pur şi simplu faptul că pacientul se mută de la o casă la alta determină întârzieri de până la două luni. În acest timp, medicii acordă benevol consultaţiile, dar pacienţii nu pot beneficia de medicamente compensate, trimiteri sau investigaţii, deşi sunt cu contribuţiile la zi”, ne-a explicat medicul Sandra Adalgiza Alexiu, secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie – Bucureşti.
Citeşte şi: 300 de boli vor putea fi tratate acasă
Dacă totuşi eşti horărât să te războieşti cu acest sistem, trebuie să anunţi medicul de la care doreşti să pleci, pentru a se evita astfel situaţiile tensionate.
Următorul pas este să te prezinţi la viitorul medic de familie cu cartea de identitate şi dovada că eşti asigurat. Acesta îţi va da să completezi o declaraţie că doreşti să te înscrie pe lista sa de pacienţi, iar ulterior va trimite o scrisoare colegului său de la care te retragi, solicitându-i fişa medicală. Documentul respectiv nu se înmânează pacientului, ci se expediază prin poştă medicului de familie.