14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRCare este ziua în care te hotărăşti să mergi la un cardiolog?

Care este ziua în care te hotărăşti să mergi la un cardiolog?

Te simţi sănătos, sportiv şi nici nu realizezi că ai o inimă în corp decât în măsura în care ştii că ai un suflet? Aceasta e atitudinea pe care o au cei mai mulţi adulţi tineri.

De altfel, de cele mai multe ori, tinerii se adresează medicului cardiolog în cazul unor evenimente nefericite, cum ar fi infarcturi suferite de persoane cu vârste de circa 30 de ani sau atunci când propria inimă, până atunci liniştită şi tăcută, dă semne că există probleme prin accelerarea peste măsură a ritmului sau dureri.

„Majoritatea tinerilor care se prezintă la medicul cardiolog vin deja cu probleme de natură medicală, foarte puţini fiind aceia care vin la consultaţie pentru a preveni boala de inima”, spune doctorul cardiolog Oren Iancovici, manager Departament Cardiologie şi Cardiologie Intervenţională din cadrul Delta Hospital.

Proverbul „paza bună trece primejdia rea” îşi regăseşte perfect utilitatea atunci când vine vorba de îngrijirea propriei inimi.

Spre deosebire de frumuseţea fizică, despre care nu se poate şti dacă se va piede după vârstă de 50 de ani, fiecare persoană poate estima cât de mult riscă să sufere, în viitor, de afecţiuni cardiace.

Potrivit doctorului Oren Iancovici, în ceea ce priveşte estimarea riscului de apariţie a bolilor cardiace trebuie luate în calcul următorii factori de risc:

– Fumatul: persoanele care fumează este dovedit că sunt supuse unor riscuri sporite de a dezvolta boli cardiace

– Supraponderabilitatea: în cazul persoanelor supraponderale, riscul bolilor cardiace este mai mare

– Valoarea tensiunii arteriale: valoarea acesteia este importantă în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Tensiunea arterială ideală, care nu determină creşterea riscului de complicaţii cardiovasculare, este de sub 120/80mmHg, însă poate fi considerată normală dacă valorile sunt mai mici de 140/90mmHg.

– Grăsimile din sânge (Colesterol) – Colesterolul este o substanţă înrudită cu grăsimile şi care are un rol important în buna funcţionare a organismului. El are în mod normal o concentraţie în sânge de până la 180 mg/dl. Colesterolul din sânge este sub 2 forme, rău şi bun, raportul normal fiind de circa 2 la 1. În cazul în care cantitatea de cholesterol „rău” depăşeşte această proporţie, atunci apare riscul de apariţie a aterosclerozei

– Factorul ereditar: dacă părinţii suferă sau au suferit de boli de inimă sau diabet zaharat, atunci există riscul ca şi dvs să dezvoltaţi boală

În cazul în care, în urmă evaluării acestor elemente, concluziile nu sunt tocmai îmbucurătoare, atunci aveţi nevoie de ajutorul medicului cardiolog şi trebuie să vă faceţi programare pentru a vi se face o consultaţie. În prima fază, medicul cardiolog vă va oferi consiliere în ceea ce priveşte reducerea riscului bolii de inimă şi, atunci când urmaţi aceste sfaturi, este posibil că acesta să fie singurul ajutor de care aveţi nevoie din partea sa.

Cele mai citite

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...

Mihai Iosif, noul antrenor de la FC Voluntari

FC Voluntari a surprins prin numirea lui Mihai Iosif ca antrenor principal, după ce Gigi Nețoiu, conducătorul clubului, a fost nevoit să renunțe la...

Lionel Messi și Luis Suarez deschid ușa pentru Neymar la Inter Miami! „Știm cine este și ce poate”

Neymar, fostul coechipier al lui Lionel Messi și Luis Suarez la Barcelona, își exprimă dorința de a reface celebrul trio MSN, iar cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă