Cercetătorii danezi au făcut o descoperire importantă privind cauza producerii migrenelor, ceea ce ar putea constitui un pas vital în găsirea unui tratament eficient. Concluziile acestora contrazic teorii mai vechi în acest domeniu, potrivit Mediafax.
Se crede de mult timp că migrenele puternice sunt cauzate de o mărire a arterelor din partea exterioară a craniului. Însă, acum, cercetătorii danezi sugerează că ar putea exista o altă cauză a durerilor de cap: fibrele nervoase din jurul vaselor de sânge devin foarte sensibile, scrie Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au studiat RMN-urile efectuate unor femei sănătoase, dar care sufereau de migrene, examinându-le arterele în timpul atacurilor.
Contrar a ceea ce se credea, vasele de sânge din partea exterioară a craniului nu se dilată în timpul apariţiei migrenelor, în timp ce cele din partea interioară s-au mărit foarte puţin în zona în care a apărut durerea.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că durerile de cap sunt provocate de faptul că fibrele nervoase din jurul vaselor de sânge devin foarte sensibile.
„Descoperirea noastră este foarte importantă pentru a înţelege acest fenomen şi pentru cei care vor efectua studii viitoare. În acelaşi timp, putem să-i asigurăm pe cei care se tem că vasele lor de sânge s-ar putea rupe în timpul unor migrene că nu se va întâmpla asta”, a declarat unul dintre autorii studiului, Faisal Mohammad Amin, de la Centrul de cercetare al Spitalului Glostrup din Danemarca.