3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăGDPRCandida, ciuperca nărăvaşă

Candida, ciuperca nărăvaşă

Numeroase femei se plâng că lupta cu candidoza nu se termină niciodată şi că, oricâte tratamente ar lua, boala reapare. Medicii spun că s-a creat o rezistenţă la medicamente, dar şi că pacientele nu respectă cu stricteţe tratamentul.

 

Unul dintre motivele pentru care candidoza se tratează greu este rezistenţa creată în timp la multiplele tratamente. Dacă tratamentele anterioare nu au fost ţintite cum trebuie, când se aplică cel corect, acesta nu-şi mai face efectul.

Un alt motiv este acela că în 80% din cazuri, nu este vorba doar de candida, ci de un cocktail format din ciuperci şi alţi germeni. „Rareori candida se găseşte singură. Trebuie luate culturi cu antibiogramă şi făcut tratament local şi general pentru toată flora patogenă prezentă”, spune Lucia Cornea, medic ginecolog cu experienţă îndelungată în sistemul sanitar francez.

Iritaţiile cauzate de ovule, semn bun

O altă problemă în vindecarea candidozei o reprezintă nerespectarea tratamentului. Dacă acesta este dublu ţintit, se recomandă, de regulă, un tratament de 10 zile cu ovule, concomitent cu unul pe cale orală cu antifungice, timp de 7, 10 sau 14 zile, în funcţie de gradul de încărcare cu ciuperci. „Tratamentul oral este de multe ori greu de suportat din punct de vedere digestiv şi am o bănuială că femeile nu-l continuă până la capăt”, spune Lucia Cornea.

La rândul lor, ovulele dau iritaţii, iar pacientele opresc tratamentul din cauza disconfortului, crezând că nu e bun. „Ce nu ştiu ele este că acesta este un semn că tratamentul e bun, deoarece, când «mor», ciupercile eliberează o toxină foarte iritantă pentru mucoasa vaginală. Apoi, se duc la alt medic căruia îi spun că tratamentul respectiv nu a fost bun şi care le prescrie altă variantă cu aceeaşi substanţă activă. Apar iar iritaţiile, iar pacientele se lasă păgubaşe”, completează Lucia Cornea. Specialistul spune că vina este împărţită. „Nici noi, medicii, nu avem timp să avertizăm pacientele că apar acele iritaţii”, spune specialistul.

Sex doar cu prezervativul

Un alt aspect important care nu este luat de regulă în seamă este acela că tratamentul pentru candidoză trebuie luat întotdeauna de ambii parteneri. Pe de o parte, unele femei se jenează să le spună acest lucru partenerilor, pe de altă parte, nu toţi bărbaţii înţeleg de ce trebuie să urmeze şi ei tratamentul. „Se poate face sex în timpul tratamentului, însă doar cu prezervativul. Unele cupluri nu respectă această recomandare, deoarece consideră că dacă ambii fac tratament, nu mai e nevoie de prezervativ”, explică Lucia Cornea.

„Război” întins pe cinci ani

Ştefania (31 ani) se luptă cu candidoza de cinci ani. A fost la mai mulţi ginecologi, a luat ovule, pastile, a făcut spălături cu prafuri, cu ceaiuri, aplicaţii locale cu iaurt.

„În afară de medicaţie, sfaturile ginecologilor sunt contradictorii: unii zic să fac spălături zilnic, alţii deloc, unii spun să mă spăl cu muşeţel, alţii, doar cu apă. Unii recomandă să ţin un miniregim alimentar, fără cola, cafea, murături, ţigări, alţii spun că nu are nici o legătură regimul alimentar. Oricum, cert e că am citit şi am observat de-a lungul anilor şi acum mă tratez singură. Ştiu ce ovule ­mi-au fost cele mai bune, la ce creme am reacţionat cel mai bine, folosesc apă termală pentru calmarea pielii, ţin un pic de regim şi trece”, povesteşte Ştefania.

De asemenea, a renunţat la tampoanele interne şi la lenjeria intimă de tip tanga. „Singura mea teamă e că, netratată atâta vreme, poate cauza probleme de fertilitate”, mai spune Ştefania. Medicul Lucia Cornea spune că dieta nu are legătură cu apariţia candidozei. „În plus, candidoza în sine nu este cauză primordială de infertilitate. Tot cocktailul de fungi şi alţi germeni patogeni, adică flora patogenă, poate ­cauza ­însă, în timp, infertilitate”, explică medicul.

Ioana (30 ani) a suferit de candidoză în urmă cu un an. Tânăra a mers la doi medici. Primul specialist i-a prescris tratament obişnuit cu ovule şi un antibiotic, cel de-al doilea a investigat-o amănunţit. „Am făcut antibiogramă, analiză de secreţie, analiză din sacul vaginal, pentru a depista şi alte bacterii, analize de imunitate. Am luat şi antibiotice, dar şi pastile care mi-au ridicat imunitatea. După acest tratament, am scăpat. Nu mai am voie să folosesc irigatorul şi trebuie să fiu mai atentă şi să mă vitaminizez în perioadele de stres”, spune Ioana.  


Când devine periculoasă ciuperca?

Candida se găseşte în mod normal în organismul femeilor şi al bărbaţilor. Ciuperca devine patogenă în urma modificării PH-ului după un tratament cu antibiotice sau după unul hormonal ori atunci când imunitatea este slabă. „Candidoza este foarte frecventă şi la femeile însărcinate, pentru că graviditatea produce anumite schimbări în organism. Boala cedează însă după sarcină şi nu pune în pericol bebeluşul”, explică Eugen Tănase, medic ginecolog la Spitalul CFR din Bucureşti

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă