Dupa ce te-ai intors de la mare s-ar putea sa constati ca tenul tau nu mai este la fel de suplu, ca sa nu mai vorbim de accentuarea eventualilor pistrui sau de aparitia petelor pigmentare. Nu te ingrijora. Toamna incepe sezonul peeling-urilor si a tratamentelor cosmetice care redau tenului energia si stralucirea pierduta in timpul verii. Pentru a scapa de micile neplaceri estetice cauzate de soare si de alti factori, ai de ales intre peeling-ul cu AHA, pyto-peeling-ul, micro-dermoabraziunea, si peeling-ul chimic.
Cand se fac peeling-urile
Peeling-urile se fac toamna si iarna, cand actiunea razelor UV, responsabile de pigmentarea pielii, nu este la fel de intensa ca vara. Asta nu inseamna ca poti sa te culci pe o ureche dupa ce ti-ai facut un astfel de tratament. Protectia solara ramane, in continuare, la fel de importanta ca in timpul verii. Motivul: pielea nou formata este mult mai predispusa la pigmentare. Din acest motiv, trebuie sa-ti protejezi tenul cu ajutorul unei creme cu ecran solar sau fond de ten dotat cu factor de protectie.
Poti sa-i ceri cosmeticienei sa-ti faca un peeling cand vrei sa estompezi petele maronii aparute de la soare sau poti profita de aceast tratament pentru a „sterge” cicatricile minore si ridurile fine. De asemenea, peeling-urile sunt un excelent remediu pentru porii dilatati. In anotimpul calduros, tenul secreta mai mult sebum care duce la aparitia porilor dilatati.
Cum actioneaza
Aceste interventii sofisticate, cunoscute in literatura de specialitate sub denumirea de peelinguri, pot fi cosmetice sau chirurgicale. Peelingurile constau intr-o exfoliere profunda a epidermei. Prin diverse procedee este „dizolvata” substanta inter-celulara care „sudeaza” celulele din stratul cornos superficial. Astfel, sunt inlaturate straturile moarte de celule de la suprafata pielii. Tenul curatat in profunzime isi recapata elasticitatea, tonusul, aspectul catifelat si stralucitor. Un alt avantaj oferit de peeling consta in faptul ca pielea „reinnoita”, devine mult mai receptiva la substantele hidratante din produsele cosmetice de ingrijire si isi poate indeplini mult mai eficient functia de protectie impotriva factorilor de mediu externi.
Acizii de fructe, prietenii tenului
Termenul de AHA l-ai intalnit de multe ori pe diversele ambalaje ale produselor cosmetice. Prescurtarea AHA provine de la Alpha Hidroxy Acids, in traducere: acizii de fructe. Este vorba de acidul citric (extras din citrice), glicolic (extras din trestia de zahar), malic (extras din mar), piruvic (extras din struguri). Actiunea acestor substante active vegetale este miraculoasa asupra tenului. Acizii de fructe au un dublu efect asupra epidermei: imbunatatesc semnificativ aspectul tenului si stimuleaza regenerarea celulelor din stratul germinativ bazal. In salonul de cosmetica, tratamentul cu AHA se face in sedinte succesive iar concentratia creste treptat, de la 10% ajungand pana la 22%. Chiar daca pare accesibil, nu incerca sa-ti exfoliezi tenul acasa. Acest tratament se face doar sub stricta supraveghere a cosmeticienei. Practic este vorba de o „arsura” controlata a pielii. Tratamentul nu se recomanda persoanelor alergice la fructe, tenurilor sensibile, cuperotice, inchise la culoare sau tenurilor afectate de arsuri sau zgarieturi .
Pyto-peeling-ul intinereste tenul
Pytopeelingul este o procedura cosmetica de exfoliere a pielii pana cand se ajunge la acel strat intact, neafectat de cicatrici sau pete. Tratamentul in sine nu este complicat, insa ai nevoie de o cosmeticiana experimentata si bine informata. Actiunea plantelor nu trebuie subestimata. Cu ajutorul unei solutii concentrate de plante, cateva straturi de celule de la suprafata pielii sunt „topite”. Astfel este stimulat procesul de diviziune celulara din stratul germinativ bazal al pielii. Producand celule noi, tenul va capata un aspect proaspat si vizibil intinerit
Micro-Dermoabraziunea si peeling-ul chimic, o noua sansa pentru ten
Spre deosebire de peelingurile cu AHA si pytopeelingul care sunt proceduri cosmetice superficiale, micro-dermoabraziunea este mai profunda ca efect si tine de chirurgia estetica. Acest procedeu se recomanda persoanelor cu pielea mai inchisa sau care se confrunta cu cicatrici post acneice profunde. Micro-dermoabraziunea produce exfolierea tenului mecanic (prin frecare) cu ajutorul cristalelor de corindon. Este vorba de un procedeu de „slefuire” a pielii. Prin frecarea cu particulele micro-dermabrazive se sterg cicatricile si ridurile fine care afecteaza straturile superioare ale pielii.
Peeling-ul chimic este o tehnica utilizata de chirurgii plasticieni pentru a remedia tenul ridat, patat sau profund afectat de cicatrici. De aceasta data, straturile de celule moarte sunt indepartate cu ajutorul unei solutii chimice: Fenolul sau Acidul tricloracetic (TCA). Noile celule formate in timpul procesului de vindecare produc o piele mai neteda, mai intinsa, si cu un aspect vizibil mai ferm. Peeling-ul chimic poate fi utilizat pe toata fata sau doar in anumite regiuni cum ar fi fruntea sau zona din jurul gurii (in general in locurile unde se instaleaza ridurile de expresie.)
Articol preluat de pe www.121.ro, copyright www.121.ro
Articole din aceeasi categorie: