Medicii spun că cel mai înţelept este să aşteptaţi ca micuţul să împlinească un an.
Teodora (2 ani) a respirat pentru prima dată aerul sărat al mării la vârsta de 3 luni. Prea devreme, ar spune unii, pentru a duce copilul la mare. Totuşi, pe Iuliana (33 de ani) şi pe Andrei (34 de ani) nu i-a speriat nici ideea de a face un drum lung cu fetiţa şi nici nu s-au temut că micuţa ar putea face insolaţie ori indigestie. „Ne-am văzut ca de obicei, de concediu, dar am fost foarte precauţi. Am stat la plajă până la ora 11.00 şi am ţinut-o pe Teo în cărucior, cu copertina trasă”, spune Iuliana, adăugând că a avut un concediu reuşit, binemeritat şi fără incidente. Aproximativ la fel au procedat şi cu cea de-a doua fetiţă, Alexandra, pe care au dus-o la mare de la 11 luni. „Nici cu ea nu am avut probleme, dar înainte să plecăm de la pensiune o dădeam din cap până în picioare cu cremă cu factor de protecţie peste 30″, mai spune Iuliana.
Sugarii nu trebuie duşi pe plajă
Medicii susţin că bebeluşii sub 6 luni nu trebuie expuşi direct la soare, deoarece la această vârstă există un risc crescut de a face şoc termic. Părinţii care vor să procedeze „ca la carte” şi să ţină cont de sfatul medicului ar trebui să îşi ducă prichindelul la mare doar după ce acesta a trecut de 6 luni-1 an. „Dacă luaţi decizia să plecaţi cu micuţul la mare la vârsta de numai şase luni, nu vă recomand să îl ţineţi mai mult de jumătate de oră pe plajă. Plimbările este bine să le faceţi dimineaţa, până la ora 10.30, iar în restul zilei ţineţi copilul la interior, nu sub copaci, umbrelă sau în cărucior”, vă recomandă pediatrul Alexis Cochino de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului din Bucureşti. Pediatrul Mihaela Cristescu de la MedLife vă sfătuieşte să nu mergeţi cu sugarii la plajă. „Până la vârsta de 6 luni, puteţi merge într-o staţiune de la malul mării, dar evitaţi plaja. Faceţi plimbări prin oraş, între 7.00 şi 11.00, precum şi după ora 18.00, iar copilul va beneficia de aerosoli”, vă sfătuieşte pediatrul.
Este important să aveţi bucătăria la discreţie
Adriana (32 de ani) şi-a dus la mare cei doi băieţi la un an, respectiv doi ani, dar, spune ea, „numai concediu n-a fost”. „Cel mic a făcut nişte bubiţe din cauza unor insecte, dar am dat fuga până la spitalul din Constanţa şi s-a rezolvat. Nu pot să spun că au fost probleme majore, însă dacă nu era şi mama cu noi nu ştiu cum ne-am fi descurcat”, spune Adriana, care subliniază că este important să le asiguri copiilor un climat asemănător celui de acasă. „Am stat într-o vilă cu bucătărie complet utilată şi puteam să le preparăm mâncarea ca acasă. A fost o alegere mai bună decât cazarea la hotel”, spune ea.
Tânăra apreciază că după ieşirea la mare prichindeii nu au mai răcit atât de des. Ea speră ca pe viitor, când băieţii vor trece de vârsta de 4 ani, să apară şi în România mai multe hoteluri cu grădiniţă, unde micuţii să poată fi lăsaţi sub supraveghere. Medicii pediatri concluzionează că varianta cea mai precaută este aceea de a duce copilul la mare după vârsta de 1 an. „Până la 1 an este cam prea devreme. Pielea este foarte delicată şi poate fi agresată uşor de razele solare, iar schimbarea domiciliului este un stres pentru copil. La toate astea se adaugă şi drumul cu maşina până acolo”, spune pediatrul Alin Stănescu, care apreciază că riscurile de a merge cu copiii mici la mare sunt mai mari decât beneficiile. „În mediul lui de acasă are totul sterilizat. La mare există problema soarelui, a nisipului. Mai bine mergeţi la munte, dacă tot vă doriţi să ieşiţi undeva în concediu”, recomandă pediatrul.
Nu plecaţi în plin sezon!
În maşină este de preferat să folosiţi climă; dacă folosiţi aer condiţionat, alegeţi o viteză mai mică a acestuia; temperatura să fie de 22-23 grade Celsius; plecaţi de acasă cât mai devreme, în zorii zilei.
Nu mergeţi la mare cu sugarii doar pentru un weekend; dacă tot faceţi acest pas, este mai bine să staţi minimum o săptămână.
Respectaţi-le programul de somn.
Luaţi-vă ajutoare, dacă aveţi posibilitatea.
Nu plecaţi în plin sezon, când nivelul de radiaţii este ridicat (sunt de preferat luna mai, sezonul 1-15 iunie sau 15 august-1 septembrie.
Expunerea la soare se face treptat
Cu o jumătate de oră înainte de a ajunge pe plajă, aplicaţi-i bebeluşului cremă cu factor de protecţie solară minimum 15; crema se aplică pe toate părţile corpului expuse la soare (mâini, picioare, gât urechi), din două în două ore.
Dacă cel mic are 6 luni, nu îl ţineţi mai mult de jumătate de oră în soare; dacă are 1 an, puteţi să îl lăsaţi o oră de plajă.
Expunerea la soare se face treptat, pe zile: în prima zi îl lăsaţi 10 minute, în a doua zi, 15 minute, din a treia, câte 20-30 de minute.
Pălăria pe cap este obligatorie, nu uitaţi şi de maiou în primele zile ori de ochelarii de soare speciali pentru bebeluşi.