Cauza cancerului la colon a fost identificata de cercetatori in bacteria care provoaca aparitia diareii la copii si adulti si care poate duce la inflamarea colonului si aparitia unor tumori maligne, potrivit unui studiu publicat in Nature Medicine si citat de sciencedaily.com, anunta Mediafax.
Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, au demonstrat, intr-un studiu pe soareci, ca Bacteroides fragilis (ETBF), o bacterie care provoaca aparitia diareii, poate duce la aparitia unor tumori maligne pe colon.
In cadrul studiului, soarecii infectati cu ETBF s-au imbolnavit de diaree, dar s-au insanatosit repede, insa, dupa o saptamana, a putut fi constatata aparitia unor mici tumori in colonul inflamat, pentru ca, intr-o luna, colonul sa fie plin de tumori.
"Daca ceea ce vedem la soareci este valabil si pentru oameni, inflamarile cronice – pe fondul infectiilor cu ETBF – deterioreaza materialul genetic din celulele colonului , permitandu-le sa creasca necontrolat. Acest fapt duce la dezvoltarea unor tumori mai devreme si mai rapid decat daca nu ar exista o astfel de infectie", a spus doctorul Drew Pardoll, specialist oncolog, de la Universitatea Johns Hopkins.
Pana la 35% dintre copii si adulti si pana la 40% dintre persoanele cu cancer la colon sunt purtatoare de ETBF.
Cercetatorii considera ca bacteria ar putea interactiona cu altele din intestin, ducand astfel la aparitia cancerului la colon.
Descoperirea este considerata de o importanta similara cu cea a identificarii cauzei ulcerului stomacal – bacteria Helicobacter pylori, suspectata ca ar fi responsabila si de majoritatea formelor de cancer la stomac. Descoperirea Helicobacter pylori a permis tratarea ulcerului cu antibiotice. Insa nu se stie inca daca acest tratament va putea fi aplicat si in cazul cancerului de colon provocat de ETBF.