14.1 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒGDPRCancerul de sรขn: Diagnosticul timpuriu poate salva vieลฃi

Cancerul de sรขn: Diagnosticul timpuriu poate salva vieลฃi

În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic.

Dacฤƒ în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimฤƒrile aratฤƒ cฤƒ acest procent este în continuฤƒ creลŸtere, în România, dar ลŸi în lume.

”În mod cert, rata incidenลฃei acestei boli ar scฤƒdea semnificativ dacฤƒ s-ar pune accentul pe prevenลฃie, dacฤƒ s-ar pune un diagnostic timpuriu. Din pฤƒcate, în România încฤƒ se mai diagnosticheazฤƒ în stadii avansate, iar aceastฤƒ tendinลฃฤƒ se observฤƒ ลŸi în judeลฃul Constanลฃa. Diagnosticatฤƒ într-un stadiu incipient, boala este vindecabilฤƒ, în schimb, diagnosticatฤƒ în stadii avansate permite doar accesul la un tratament care pre-lungeลŸte viaลฃa. Femeile trebuie învฤƒลฃate sฤƒ îลŸi facฤƒ autoexaminarea corect. Se pot prezenta la medicul de familie, cei mai mulลฃi dintre ei ลŸtiu sฤƒ facฤƒ aceastฤƒ examinare“, a precizat dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie, Spitalul Clinic Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Constanลฃa.

Dacฤƒ este cazul, pacientele vor fi ghidate catre mamografie sau ecografie. Ecografiile sunt recomandate femeilor tinere, iar mamografiile sunt recomandate femeilor aflate la menopauzฤƒ.

Multe femei spun cฤƒ nu s-au prezentat la medic pentru cฤƒ n-au avut simptome. Vorbim despre o boalฤƒ silenลฃioasฤƒ. Diagnosticul de cancer schimbฤƒ radical viaลฃa ลŸi opลฃiunile. Pacienta încearcฤƒ multe emoลฃii: teama, refuzul.

Recomandarea este ca aceste emoลฃii sฤƒ fie manageriate atât de oncolog, cât ลŸi de psiholog. Atât pacientele, cât ลŸi apar-ลฃinฤƒtorii trebuie sฤƒ apeleze la psiholog, consilierea de specialitate conduce la acceptarea bolii ลŸi determinฤƒ complianลฃa la tratament.

Cele mai citite

Armata israelianฤƒ a eliminat รฎn Siria un รฎnalt oficial al Hezbollah

Armata israelianฤƒ a anunลฃat miercuri searฤƒ cฤƒ a ucis รฎn Siria un membru al Hezbollahului libanez รฎntr-un atac aerian รฎn regiunea Quneitra, la marginea...

Ucraina a distrus un depozit de sute de drone din sudul Rusiei

Ucraina a anunลฃat miercuri cฤƒ forลฃele sale armate au distrus un depozit adฤƒpostind cรขteva sute de drone de atac รฎn sudul Rusiei, noteazฤƒ AFP. Forลฃele...

Armata israelianฤƒ a eliminat รฎn Siria un รฎnalt oficial al Hezbollah

Armata israelianฤƒ a anunลฃat miercuri searฤƒ cฤƒ a ucis รฎn Siria un membru al Hezbollahului libanez รฎntr-un atac aerian รฎn regiunea Quneitra, la marginea...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ