Patru din zece decese premature sunt cauzate de cancer, mai multe decât cele cauzate de atac cerebral, atac de cord sau SIDA, conform unui nou studiu publicat de Daily Mail. Cifrele sunt mai mari decât cele ale adulţilor ucişi de către alte persoane, care se sinucid sau care mor din cauza accidentelor rutiere.
Aproape 76.000 de oameni mor anual de cancer în Marea Britanie, ceea ce reprezintă 40% din totalul deceselor premature, comparativ cu cei 28000 care mor de boli de inimă (15%) şi cu cei 17000 care mor din cauza bolilor respiratorii (9%).
Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar cauzează cele mai multe decese, ucigând anual 35000 de persoane în Marea Britanie. Este urmat de cancerul colorectal (care ucide 16000 de persoane) şi de cancerul la sân (11700 de persoane).
Profesorul Peter Johnson, medicul şef al Cancer Research UK, a declarat: „Am avut succes în reducerea ratei mortalităţii cauzate de cancer în ultimul deceniu. Însă prea mulţi oameni continuă să moară de cancer şi cu siguranţă mai avem mult de lucru”.
Cancerul pancreatic şi cel pulmonar au cea mai mică rată de supravieţuire pe timp de 5 ani: 4% şi 7%.
Doctorul Julie Sharp, unul dintre managerii de la Cancer Research UK, a declarat: „Dintre boli, cancerul ucide cei mai mulţi oameni. Trebuie să dublăm eforturile pentru a ne asigura că vom îmbunătăţi modalităţile de diagnosticare şi tratamentul, pentru a transforma cancerul într-o boală cu care oamenii să poată trăi decent şi de care să se vindece.”
Un studiu separat demonstrează că aproximativ 1000 de britanici mor anual de cancer pulmonar deoarece nu sunt operaţi. Un raport provenit de la Societatea de Chirurgie Cardiotoracică arată că pacienţii care beneficiază de operaţie a crescut cu 60% în ultimii ani, în timp ce rata mortalităţii cauzată de operaţie s-a înjumătăţit.
Care este situaţia în România?
În România sunt diagnosticate, anual, aproximativ 65000 de noi cazuri de cancer, conform Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală. În urmă cu zece ani, cifra era de 40000 de cazuri noi pe an. România se confruntă cu o creştere de 2000 de cazuri noi în fiecare an.