17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăGDPRCalea naturala catre sanatatea sistemului osteo-articular

Calea naturala catre sanatatea sistemului osteo-articular

Afectiunile osoase si articulare iti pot afecta sanatatea pe termen lung, prin alterarea cartilajului, scaderea densitatii osoase, atrofierea musculaturii si ingreunarea circulatei sanguine. Astazi, potrivit informatiilor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproximativ 10 milioane de romani sufera de afectiuni ale sistemului osteo-articular, cele mai frecevente fiind artroza, artrita, spondiloza si osteoporoza.

Cele mai raspandite boli osteo-articulare la romani:

Stilul modern de viata isi pune deseori amprenta asupra afectiunilor pe care le resimtim, spondiloza si artroza fiind doar cateva dintre reumatismele degenerative cu o larga raspandire in epoca actuala. Spondiloza apare ca urmare a uzurii discurilor intervertebrale, determinand o alterare biochimica a cartilajelor articulare la acest nivel. Pe masura ce afectiunea progreseaza, inflamatiile si durerile se extind, generand atrofie musculara locala, tulburari respiratorii si chiar tulburari ale circulatiei sanguine.

Spre deosebire de spondiloza, artroza este o forma de reumatism degenerativ care altereaza functionarea normala a articulatiilor membrelor inferioare si superioare. Ambele afectiuni se instaleaza treptat, fiind cauzate mai ales de lipsa actiunilor preventive de reducere a uzurii cartilajelor.

Loviturile puternice, accidentele in sporturile de performanta si inaintarea in varsta pot determina aparitia artritei. Instalata ca o afectiune inflamatorie, artrita duce la erodarea treptata a cartilajului care acopera osul afectat si la ingrosarea osului localizat sub acesta. Deformarea oaselor si diminuarea flexibilitatii sunt doar cateva dintre efectele neplacute ale artritei.

Osteoporoza este o afectiune care se instaleaza in timp si conduce la pierderea densitatii si rezistentei structurii osoase. Este cauzata de un dezechilibru al metabolismului osos care consta in deficitul de minerale si saruri din compozitia oaselor. Astfel, cresc riscurile de fracturi, traumatisme osoase si deformarea coloanei vertebrale. Osteoporoza poate sa apara la orice varsta, insa pana in prezent s-au inregistrat mai multe cazuri la adultii in varsta, deopotriva femei aflate la menopauza si barbati. La tineri, osteoporoza este asociata unei afectiuni cronice de lunga durata si care afecteaza echilibrul metabolic al organismului.
Studiile efectuate pe masura ce medicina a evoluat au aratat ca natura este cea mai complexa farmacie. Si in cazul afectiunilor osteo-articulare, ea ne pune la dispozitie o serie plante considerate remedii de nepretuit.

MSM
Metil-sulfonil-metanul (MSM) este o sulfura nemetalica foarte raspandita in natura. Sulful este al patrulea mineral din componenta organismului uman si are un rol esential in functionarea proceselor de crestere si regenerare. Se regaseste in multe alimente precum fructele, legumele, carnea si laptele, insa numai daca acestea sunt in stare cruda, nepreparata. In cazul unei deficiente de MSM, organismul nu mai poate sa inlocuiasca sau sa repare tesuturile deteriorate. In plus, durerile articulare sau musculare se vor intensifica, iar toxinele se vor acumula in organism. Cel mai adesea, deficienta de MSM se asociaza cu probleme gastro-intestinale, artrita, acnee si pierderi de memorie. Alergiile pot deveni, de asemenea, o problema, iar sanatatea pielii, a unghiilor si a parului are de suferit.
MSM ajuta la reducerea inflamatiilor si a durerilor osteo-articulare, creste mobilitatea articulara si protejeaza oasele, tendoanele si ligamentele. Cu un rol important in sanatatea pielii, a unghiilor si a parului, MSM contribuie, de asemenea, la vindecarea estetica a acneei, a arsurilor si a ranilor. In acelasi timp, MSM ajuta la refacerea mucoasei gastro-intestinale, imbunatateste tratamentul afectiunilor pulmonare si amelioreaza simptomele alergice.

Gheara diavolului
Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) este o planta originara din Sud-Estul Africii, al carei nume provine de la fructele cu aspect spinos, asemanator unor gheare.
Gheara-diavolului este unul din cele mai puternice remedii naturale impotriva durerilor. In compozitia plantei se regasesc numeroase substante cu rol antiinflamator si antialgic. Numeroase studii clinice in care au fost implicati pacienti cu osteoartrite, reumatism si alte afectiuni articulare, au evidentiat imbunatatirea mobilitatii si a flexibilitatii sistemului osteoarticular si muscular, precum si ameliorarea durerilor pana la disparitie. Un ajutor natural nepretuit, Gheara Diavolului deblocheaza articulatiile blocate de reumatism, scade febra si durerile musculare ale bolnavilor de gripa, regleaza glicemia si amelioreaza bolile de inima.

Curcumin(a)

Curcumina este cel mai puternic antiinflamator si antioxidant natural, cu importante proprietati antivirale, anti-cancer şi de reducere a colesterolului. Este extrasa din rădăcina plantei Curcuma longa sau şofranul de India, o planta inrudita cu ghimbirul.
Curcumina are un puternic efect tonic asupra ficatului si a sistemului gastrointestinal, regleaza tensiunea arteriala si mentine sanatatea sistemului cardiovascular, in special, prin dizolvarea colesterolului de pe arterele sanguine. Totodata, studiile stiintifice au demonstrat puternicele sale proprietati neuroprotectoare, anticancerigene si antitumorale, Curcumina fiind un important adjuvant in tratarea cancerului si a maladiei Alzheimer.

Boswellia

Originară din India, nordul Africii şi Orientul Mijlociu, Boswellia este un arbore a cărui răşină se utilizează de peste 5.000 de ani în medicina ayurvedică, datorită proprietăţilor terapeutice deosebite.
Boswellia este un puternic antiinflamator si analgezic natural si se utilizeaza ca adjuvant in tratamentele antiastmatice si antitumorale. Totodata, Boswellia reduce inflamaţiile gastro-intestinale şi leziunile care apar în colita ulcerativă şi boala Crohn, actionand si ca imunostimulator.

Gheara matei

Gheara Matei este o planta originara din padurile tropicale pe care localnicii o folosesc de foarte mult timp in tratarea inflamatiilor, artritei, ulcerului stomacal si a infectiilor.
Oamenii de stiinta au confirmat potentialul sau terapeutic, Gheara Matei fiind considerate un adjuvant important in tratarea afectiunilor osteo-articulare, protejarea ADN-ului si cresterea capacitatii organismului de a se apara impotriva infectiilor si a cancerului.
Pe langa puternicul efect antioxidant si antiinflamator, extractul de Gheara Matei imbunatateste sistemul imunitar si ajuta la protejarea cartilajului si ameliorarea durerilor articulare in cazul persoanelor care sufera de artrita.

MSM, Gheara diavolului, Curcumina, Boswellia si Gheara Matei se numara printre cele mai importante remedii naturale in lupta impotriva afectiunilor osteo-articulare. Utilizate in terapiile complementare, ele reduc inflamatiile si durerile, cresc mobilitatea articulara si protejeaza oasele, tendoanele si ligamentele.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă