25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăGDPRBulina de pe alimente - sănătate sau manipulare

Bulina de pe alimente – sănătate sau manipulare

Roşu, galben, verde – aceste culori ar trebui să îndrume consumatorii spre cele mai sănătoase alimente. Guvernul se opune, supermarketurile nu se pronunţă, iar profesorul Mencinicopschi spune că ideea ar fi bună doar dacă este aplicată ştiinţific.

 

Aplicarea unor buline colorate pe alimente, în funcţie de cât de sănătoase sunt acestea şi de câte E-uri conţin, rămâne deocamdată la stadiul de proiect pentru că cei implicaţi nu au reuşit încă să se pună de acord asupra lui.

„A fost dezbătut azi (n.r. – ieri) la Comisia economică de la Senat şi s-a decis să rămână în dezbatere publică încă una-două săptămâni, până când eu şi părţile adverse, cum ar fi patronatele şi Ministerul Agriculturii, ne vom pune de acord asupra unei variante”, a declarat Dumitru Staicu, senator PDL şi iniţiator al proiectului. El susţine că aplicarea bulinelor de diverse culori ar fi utilă în condiţiile în care mulţi consumatori nu cunosc termenii de pe actualele etichete ale alimentelor, iar multe dintre E-uri sunt periculoase pentru sănătate şi pot cauza boli grave.

Cine stabileşte criteriile ?

Criteriile pe baza cărora vor fi aplicate bulinele vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, în funcţie de gradul de pericol, ti-pul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs. „Ini-ţiativa este foarte bună, dar dacă aplicarea ei nu se va face după criterii ştiinţifice, nu va fi decât o manipulare. Înainte de a se pune bulina, trebuie făcute evaluări după nişte criterii. Ministerul Sănătăţii nu are competenţe şi specialişti în acest domeniu. Ar trebui consultaţi specialişti în agricultură, nutriţie, sănătate etc.”, susţine însă Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insti-tutului de Cercetări Alimentare.

„Proiect greşit”

Patronatele din industria alimentară resping însă iniţiativa legislativă a senatorului Staicu. „Este un proiect greşit pe care eu nu-l înţeleg. Dacă se consideră că sunt anumite produse dăunătoare pentru sănătate, ar trebui interzise. Iniţiatorul nu are cunoştinţe de specialitate, iar proiectul este unul populist, fără legătură cu realitatea”, explică Sorin Minea, preşedintele Patronatelor din Industria Alimentară Romalimenta.

Nici Guvernul nu a fost de acord cu acest proiect şi a transmis Senatului un aviz negativ, propunând respingerea. „Este o decizie în afara politicilor europene şi nu mai există ceva asemănător în toată Europa. Toată lumea refuză acest proiect, nici PDL-ul nu îl susţine”, a declarat ieri Adrian Rădulescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Chiar iniţiatorul măsurii, Dumitru Staicu, a recunoscut că nu s-a inspirat din legislaţia europeană. Ideea, spune acesta, i-ar fi venit după ce a observat că mulţi oameni nu înţeleg actualul sistem de etichetare.

Singurii care păstrează încă distanţă de subiectul aflat în dez-batere sunt reprezentanţii ma-rilor magazine, care aşteaptă o formă definitivă a proiectului de lege. Conform iniţiativei, alimentele ar trebui să aibă pe ambalaj o bulină verde, pentru cele sănătoase, portocalie pentru hrana care ar trebui consumată cu moderaţie, sau roşie, pentru produsele care conţin substanţe dăunătoare sănătăţii.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă